Főoldal>A-Z Index Post>Tulajdoni lap részei

Tulajdoni lap részei

A tulajdoni lap 3 részből áll, melyek római számmal vannak jelölve.
Minden lap tetején legfelül találjuk a helyrajzi számot, ez azonosítja be fixen az ingatlant a földhivatali adatbázisban.
A helyrajzi szám alatt találjuk az ingatlan címét, ami sokszor eltér a lakcímkártyán feltüntetett címtől, de a szerződéskötéskor mindig a földhivatali adatokat kell követni.
Az I. pont felett látható a széljegy. A széljegy a benyújtást követő napon kerül fel a tulajdoni lapra. A széljegy egy folyamatban lévő, de még el nem bírált ügyiratra utal, azaz benyújtottak valamit ám annak kimenetele kérdéses még.


I. RÉSZ
Az ingatlan adatai mellett (lakás mérete négyzetméterben, szobák) a leglényegesebb dolog a lakás jellege (magán lakás stb.). Eltérően alakul ugyanis a társasházi és a szövetkezeti lakások sorsa. Szövetkezeti lakásnál tipikus a tagok, tulajdonostársak elővásárlási joga, így, ha őket nem értesítik az adásvételről, velük szemben hatálytalan lesz az ügylet.
Sor elején találjuk a bejegyző döntés számát. Érdemes viszont végigfutni a sort, mert ott tüntetik fel a törlő végzést. Ha a sor végén ilyet látunk (törlés), akkor az adott sorban foglalt tény/jog/adat/teher már a múlté. Aktuális adatok (jog, tény, teher) esetén csak a bejegyzés és annak száma szerepel a tulajdoni lapon.


II. RÉSZ
Az ingatlan tulajdonosainak adatait, és tulajdoni arányát tartalmazza. Itt is a sor elején találjuk a bejegyző döntés számát. Érdemes viszont végigfutni a sort, mert ott tüntetik fel a törlő végzést. Ha a sor végén ilyet látunk (törlés), akkor az adott sorban foglalt személyek már nem tulajdonosok. Az a személy az aktuális tulajdonos, akinél csak bejegyzés és annak száma szerepel a tulajdoni lapon. Vásárolni csak tulajdonostól tudunk, hiszen hogyan is adhatná el az másét, akinek nincs köze az ingatlanhoz. Viszont lehet olyan tulajdonos is, aki nem szerepel a tulajdoni lapon: a házastárs. Érdemes tehát kitérni rá a szerződésben, hogy tárgya e házassági vagyonközösségnek az ingatlan.


III. RÉSZ
Az ingatlan terheit tartalmazza (elidegenítési-, terhelési tilalom, zálog-, végrehajtási-, haszonélvezeti-, szolgalmi, vezetékjog stb.).
A terhek csökkentik az ingatlan értékét, hiszen azok egy része a használatban korlátoz (szolgalmi, vezetékjog), más része a forgalomképesség (eladás) korlátja, hiszen az eladást megelőzően először azt kell rendezni a vételárból (végrehajtási jog), vagy eleve gátja az eladásnak (elidegenítési tilalom).
A terhek esetén is a sor elején találjuk a bejegyző döntés  számát. Érdemes itt is végigfutni a sort, mert ott tüntetik fel a törlő végzést. Ha a sor végén ilyet látunk (törlés), akkor az adott sorban foglaltak már nem terhelik az ingatlant. Az aktuális terhéknél csak bejegyzés és annak száma szerepel a tulajdoni lapon. Itt tehát akkor van helye az örömnek, ha vagy semmi nem szerepel a tulajdoni lap III. részében, vagy a sor végén ott van a bejegyzést követő határozat után, azzal egy sorban az adott teher törléséről rendelkező határozat és annak száma.