Főoldal>Hírek>Az örök kérdés: Béreljünk, vagy vásároljunk?
Hírek

Az örök kérdés: Béreljünk, vagy vásároljunk?

Nagyon sokszor előjön a probléma, miszerint az emberek, családok nem tudják eldönteni, hogy mi érné meg számukra jobban, ha csak bérlők maradnának, vagy belefektetnék a pénzüket, és akár hitel felvétellel is, de ingatlanvásárlásba kezdenének. Azonban a kérdés nyitott lehet a közlekedési formáknál is, mint biciklizés, autóvásárlás, de kisebb nagyobb háztartási gépeknél is.
Persze nem mindegy, hogy valaki egy lakás, esetleg családi ház ügyében kell, hogy döntsön, vagy egy cégnek kell azzal a dilemmával szembe néznie, hogy irodának vegyen-e egy ingatlant, de mi most leginkább a lakásvásárlással vagy bérléssel fogunk foglalkozni a cikkünkben.

Bérlés

Németországban, Svájcban, de leginkább az Egyesült Államokban az emberek többsége a bérlési formát választja. Érvelésük alapja az, hogy felesleges lekötni a pénzünket egy ingatlanba, amit szükség esetén nehéz értékesíteni, ha ugyanis mobil marad a tőke, akkor sokkal jobb hozamokat tudunk elérni.
 A fiatalok között nagyon elterjedt, hogy leginkább hozzáférést akarnak, nem tulajdont, ezért előszeretettel használják a bérlős autókat, bicikliket, de egyesek még mosógépet sem vesznek, hanem inkább mosodába járnak.
A „megosztásos gazdaság” (sharing economy) és a közösségi fogyasztás (collaborative consumption) persze nem új dolog, hiszen a könyvtárak mindig is felkínálták azt a lehetőséget, hogy csak átmenetileg kölcsönözzön valaki egy könyvet, de ne vegye meg, és az is természetes például, hogy bárki választhat aközött, hogy a garázsában épít egy saját edzőtermet, vagy eljár egy közösségi helyre.  
Azonban nem szabad elfelejteni, hogy addig, amíg csak bérlők vagyunk, a vagyontárgy soha nem lesz igazából a miénk, és csak pillanatnyilag használhatjuk őket. Akármilyen kecsegtetően hangzik a fiatalos felfogás, nem költségtelen, hiszen ugyanúgy kell bérleti díjat fizetni, (Budapesten az albérleti díjak 10%-ot növekedtek az elmúlt évben, és egy átlagos lakás bérleti díja 150-170 ezer forint között mozog), és ezt az összeg nem a saját lakásunk alapjába kerül, hanem más zsebébe, illetve azzal is számolni kell, hogy valaki más lakásában élünk amit nem alakíthatunk igényeink szerint, illetve a szerződések is határozott ideig szólnak, nem maradhatunk kedvünk szerint.

Lakásvásárlás

Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa című népszerű könyv írója azt mondta, a vagyonunkat és kiadásainkat Aktív és Passzív kategóriába kell sorolni, minden, ami gyarapítja a vagyonunkat az Aktív lesz, minden, ami hosszú távon nem termel pénzt, az pedig Passzív, így az elgondolása szerint az ingatlan a vagyonosodás alapja.
Érvelése nem meglepő, hiszen, ha már így is, úgy is fizetni kell, akkor az ember inkább törlesztőrészletre költsön, mintsem másvalaki zsebébe tegye a pénzt.
Arról nem beszélve, hogy ha sikerül összespórolni egy kiadható lakásra valót, akár a nyugodt nyugdíjas éveinket is megalapozhatjuk.
Mindenki érezheti minden érvelés nélkül is, hogy mindenképpen megéri a kinézett lakást megvásárolni, ha lehetőségünk van rá, ha nincs akkor meg érdemes megpróbálni a lakáshitel igénylését, hiszen ez esetben is a saját vagyonunk növekszik.
Már a számolgatás elején fontos leszögezni, hogy a bankok lakásvásárláshoz nem adnak hitelt 20%-os önerő alatt, maximum akkor, ha pótfedezetet biztosítunk.
Ha hitelt kell felvenni a lakásvásárláshoz, akkor is fokozatosan nő a vagyonunk. Pontosan annak megfelelően, ahogy a tőkét visszafizetjük a banknak. Az időszak végén azért nőhet gyorsabban a vagyon, mint az elején, mert a törlesztőrészletnél is a futamidő végéhez közeledve egyre nagyobb arányban fizetjük vissza a tőkét. Sőt, a jelenlegi alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhetően akár a bérleti díjéhoz hasonló nagyságú törlesztőrészlet mellett megvásárolhatjuk a kinézett ingatlant.

 


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu