Főoldal>Hírek>Csökkennek a lakásárak?
Hírek

Csökkennek a lakásárak?

Bár az ingatlanpiac jelenleg nagyrészt stagnál a belvárosban, máshol pedig nő, a Central Home statisztikái alapján, van egy szektor, ahol árcsökkenés várható.

A 2014 végén berobbanó Airbnb őrület hatással volt az ingatlanpiac egy meghatározott szegmensére, ugyanis a belvárosi kiadó ingatlanok piacára egy új, folyamatosan bővülő keresleti hullám érkezett. Rengeteg cikk nyomon követte a trend alakulását, hatékonyságát, valamint a szállodapiaci hatását, de mi a belvárosi lakáspiacra fókuszálva más oldalról ragadtuk meg a témát.

forrás: index.hu – Airdna.co alapján

 

Az Airbnb hírére a belvárosban a földszinti lakásokra megnőtt a kereslet, mert bár a vételárak között drasztikus különbség volt, a bérleti díjak alig változtak az első emeleti, vagy földszinti lakások között. Ezt kihasználva egy új befektetői csoport lepte el a belváros nagy részét főleg az V., VI., illetve a VII., IX., XIII., XIV. kerületekben, akik olyan ingatlanokat kerestek a centrum közelében, amelyeket a lehető legalacsonyabb vételáron a piaci átlag bérleti díjjal ki tudtak adni. Ennek következménye az lett, hogy az amúgy kis vevőcsoporttal rendelkező földszinti lakások ára a többi lakás árának növekedéséhez képest még jobban megnőtt a kereslet alakulásának megfelelően (a Central Home adatbázisa, és tapasztalatai alapján).  Az eredeti vevőcsoportba tartozók egy része így kiszorult a belvárosból, és kénytelenek voltak a panellakások között otthonra lelni. A változás hatására a panel iránti kereslet megnőtt, és a panellakások eladási ára is felment.

2016 nyara és 2017 kezdete között több forrás is jelezte, hogy az Airbnb-nek vége. Ennél talán pontosabb megfogalmazás az, hogy stagnál és a sokk után integrálódott az ingatlanpiaci folyamatokba. A Central Home mérései szerint a jelenleg stagnáló belvárosi piacon érezhető a belvárosi, földszinti lakások árainak az esése, ugyanis azok a befektetőcsoportok, akik ezzel foglalkoztak, már megvették azokat a belvárosi ingatlanokat, amelyekkel az Airbnb-ben részt vesznek, és az új földszinti lakásokra újra a régi vevőcsoport áll rendelkezésre. Ez a folyamat kihat a továbbiakban a panellakások vételárára is, és miután azoknak is csökkeni kezd az értékük, a kezdeti piaci viszonyok visszaállnak úgy, hogy az Airbnb továbbra is piaci szereplő marad.


 

További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu