Főoldal>Hírek>Elérkezett a nyári albérletszezon
Hírek

Elérkezett a nyári albérletszezon

Érdekes módon az albérlet szektorban nem hivatalosan az év elején, hanem minden évben a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése jelenti a nyári szezon indulását.  Erre az idén július 25-én szerdán került sor, ez főként az egyetemvárosokat, köztük: Budapestet, Szegedet, Pécset, Miskolcot és Debrecent érinti.  
Ebben az időszakban a kereslet, a kínálat és az árszint is napról-napra is tud változni, ezért érdekes megfontolni, milyen szempontok alapján választjuk ki az áhított albérletet.

Az első és legfontosabb szempont, hogy mindenképpen lehessen kötni írásba foglalt szerződést, szóbeli megállapodással ne elégedjenek meg. Ebben a szerződésben kell rögzíteni a felek személyes adatait, az ingatlan adatait, a bérleti díj mértékét, a kaució mértékét, azt, hogy milyen időtartamra kötik meg a szerződést, mikor lehet emelni a bérleti díjat, hogyan lehet felmondani a szerződést, ki fizeti a közüzemi díjakat, egyéb költségeket, esetleges problémák kezelését. Egyszóval minden, a felek kapcsolatát alapvetően meghatározó információnak itt kell szerepelni a későbbi vitás ügyek elkerülése végett.

Nyáron a diákok körében a legnépszerűbb az albérletkeresés a szeptemberi iskolakezdés miatt, ezért a legkeresettebb albérletek az egyetemek közelben lesznek: ezek az V. kerület ELTE, VIII. kerület rehabitált része: Óbudai Egyetem, SOTE egyes épületei, a IX. kerület: szintén SOTE, Corvinus Egyetem, és a XI. kerület a BME miatt. Azonban minél közelebb van az egyetemhez, annál többet kell fizetni a lakásokért, ráadásul egyetemtől függetlenül is rendkívül népszerűek ezek a kerületek, főleg a közlekedési, illetve fejlettségi szempontok miatt. Ezekben a kerületekben átlagosan az albérletárak körülbelül 140-170 ezer forint között mozognak, ami elég borsos ár nem csak egy diák pénztárcához mérve.

Alternatívát jelenthet a diákok számára, ha többen összeállnak és egy, akár 3-5 szobás lakást vesznek ki közösen. Ezeknek a lakásoknak ugyanis a teljes bérleti díja nem annyival magasabb, mint amennyivel nagyobb az alapterületük, és mivel ez az összeg és a rezsi is többfelé oszlik, így olcsóbban kijön a lakásbérlés. Illetve lényeges az is, hogy Budapesten a jó tömegközlekedéssel rendelkező külső kerületeket is érdemes számba venni az albérletkeresésnél. Ezek ugyan távolabb vannak az egyetemtől, ugyanakkor sokszor olcsóbbak. A közlekedésre emiatt anyagilag és időben is többet kell áldozni a diákoknak, de az alacsonyabb bérleti díj ezt kompenzálhatja.

Kiadói oldalról pedig nagyon fontos, hogy ne felejtsük el: lakáskiadás esetén mindenképpen adózni kell, nem számít, hogy az adott ingatlant rövid vagy hosszú távra adjuk ki, különbség csak ennek módjában van. Hosszú távú lakáskiadás esetén a bevételeinkből a jövedelmet kétféleképpen határozhatjuk meg. Az egyik lehetőség, hogy tételes költségelszámolást alkalmazunk, a másik adózási mód esetén a teljes bevételből 10 százalék költséghányadot vonunk le, és az így kiszámított fennmaradó összeg képezi a jövedelmünket.

Aki pedig albérletet szeretne keresni, vagy éppen kiadni, a 21. században a legelterjedtebb és leggyorsabb módja az interneten való kutatás az erre szolgáló platformokon. Szerencsére számos oldal kínál erre megoldást, Facebookon is megannyi csoport és oldal született pont ezért, viszont, ha valaki biztosra szeretne menni nyugodtan kérjen segítséget ingatlanos szakembertől, hiszen nem csak időt spórolhatnak ezzel, de biztosak lehetünk benne, hogy az igényeiknek megfelelő szolgáltatásban fognak részesülni. Nagyon fontos, hogy ne fizessünk feleslegesen csak lakás címeket tartalmazó listákért, illetve jó tudni azt is, hogy általában az ingatlan közvetítői díjat a bérbeadó fedezi, tehát aki kereséssel bízza meg a szakembert, annak a szolgáltatás költésmentes.
Azoknak, akiknek aktuális most az albérletkeresési időszak, sok sikert és kellemes nézelődést kíván a honlapon a Central Home csapata.

a kép forrása: pinterest.com

További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu