Főoldal>Hírek>Hogyan könnyíthetjük meg a lakásvásarlást?
Hírek

Hogyan könnyíthetjük meg a lakásvásarlást?

A lakásvasárlás nem egy egyszerű folyamat, pláne ha a lakáshitel is szóba kerül.

Nagyon sok mindent át kellene gondolni, mekkora ingatlant akarunk, hol helyezkedjen el, milyen állapotban van, bútorozott legyen vagy sem és a legfontosabb kérdés, hogy mennyibe kerül az ingatlan. Ennek alapján kiszámoljuk, hogy mekkora hitelre lenne szükségünk. Amikor már kiválasztottunk az álom lakást, akkor viszont jön a nagy csalódás, hogy a bank nem adja meg a hitelt… Ekkor nagy fájdalommal keresünk egy másik házat, amire a bank esetleg megadja a hitelt, viszont ez egy hosszú folyamat, hiszen az ingatlanpiacon egyre jobban nő a kínálat és a verseny. Van egy jó hírünk. A kényelmetlen procedúra elkerülésére létezik egy nagyon jó megoldás. A procedúra megnevezése – előminősítés.

Röviden, a vevőnek van papírja arról, hogy megkapja a szükséges hitelt. Kicsit jobban elmagyarázunk hogy is megy végbe ez  a procedúra. 

A hiteltervező azelőtt fordul a bankhoz, mielőtt megtalálná a lakást. Az előminősítés során, a bank bekéri a szükséges dokumentumokat, amik alátámasztják az érintett hitelképességét, mint például a jövedelemre vonatkozó papírokat, majd egy igazolást állít ki arról, hogy maximálisan mekkora hitelt tud nyújtani egy meghatározott időszakon, például 3-6 hónapon belül. Így a lakáskeresésnél a vevőjelölt pontosan tudni fogja, hogy körülbelül mekkora összeg áll rendelkezésére. Ugyanakkor az eladónak is ez egyfajta bizonyíték arra, hogy a vevő biztosan megkapja a banktól a hitelt. A szakértők szerint az előminősítés még nem annyira terjedt el a hazai piacon, de akik már éltek ezzel a lehetőséggel, azok elégedettek voltak a szolgáltatással. 

Szintén egy nagyon fontos szempont, amit figyelni kellene, az a kamat százaléka, hiszen nem mindegy, hogy mennyit fizetünk vissza a banknak. 2012-ben az lakáshitelek átlagos piaci százaléka 11  százalék volt, 2017-ben pedig 5 százalékra esett le ez az értek. Ami hatalmas különbség. Például 10 milliós hitelnél, 10 éves futamidővel, a 11 szálékős kamat esetén a kamatértéke 1 100 000 ft, míg a 5 százalékos kamat estén 500 000 ft. Így a különbség 600 ezer forint! 

A hitelválasztásnál minél több bank ajánlatát meg kell nézni, mivel a különbségek hatalmasak lehetnek. Gondos odafigyeléssel kiválaszthatjuk számunkra a legideálisabb ajánlatot. Minden esetben a legfontosabb fontos a megfontolt mérlegelés.

Forrás: Origo.hu – A lakáshitelpiac ritkán látható oldalai

 


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu