Főoldal>Hírek>Kisebb lakások ugyanannyi pénzért?
Hírek

Kisebb lakások ugyanannyi pénzért?

Az a hír, hogy a lakásárak növekednek, már nem hír. Ez egy tendencia, amit a hírportálok hetente újdonságként megírnak. Most azt vizsgáljuk, hogy ez az árnövekedés miben érzékelhető az átlag lakáskeresők részéről Budapest belvárosában. Az összehasonlítást 2 évvel ezelőtthöz képest végeztük, ugyanis, bár mindenhol a folyamatos áremelkedésről olvashatunk, a belvárosi piacon az eladási árak már néhány helyen stagnálnak (a Central Home tranzakcióiból levont következtetések alapján).

Az Otthontérkép.hu kérdőíves felmérést készített, melyben arra volt kíváncsi, hogy a magyarok átlagosan mekkora összegért keresnek, mekkora méretű, és milyen elhelyezkedésű lakást. A kutatás eredményeként tisztán látszik, hogy a magyarok többsége 35 millió forint alatti, 3 szobás otthont szeretne, kevésbé frekventált helyen. Ugyanezekre a kérdésekre keresték a választ a budapesti lakosokra, illetve a budapesti lakást keresőkre leszűkítve, melyből hasonlóképpen az derült ki, hogy a 25-32 milliós ingatlanok iránt a legnagyobb a kereslet. (forrás: mfor.hu)

Mivel az Otthontérkép a lakások hirdetett irányárai alapján készítette elemzését, mi is elvégeztük ezt a kutatást az eladott lakások vételárait nézve, melynek alapjául a Central Home saját adatbázisa szolgált. Fontos, hogy a statisztikák Budapesten belül is jelentősen eltérhetnek, a Central Home a belvárosi ingatlanpiacra kiélezve elemezte az adatokat a 2 évvel ezelőtti állapothoz viszonyítva.

Ugyan a lakásra szánt összeg nem változott az elmúlt évben, azonban ebben az árkategóriában igazi ritkaság olyan paraméterekkel lakást találni, mint egy éve. Itt jönnek a kompromisszumok. Ha a kínálat drágul, növelni kell a ráfordítást, ha erre nincs kapacitás, csökkenteni kell az elvárásokat.

Az Otthontérkép felméréséből kiderül, hogy 2016 utolsó negyedévében, 25-32 millió forint között leginkább új építésű és újszerű ingatlanokat lehetett találni a kínálatban, míg jelenleg ebben az árkategóriában inkább már csak felújítotthoz juthatunk hozzá. A másik tényező, mely fordítottan arányos az áremelkedéssel, az a lakások mérete. Mindössze egy év alatt 3 nm -t csökkent a 25-32 millió forintos kategóriába tartozó ingatlanok alapterülete.

A Central Home irodavezetői a leggyakrabban keresett lakás típusokat 3 kategóriába sorolták, melyeket mi külön vizsgáltunk. A kategóriák a következőképpen lettek felosztva: 25-35 millió; 50 millió forint körüli ingatlanok és exkluzív ingatlanok. Nagyon gyakori a kereslet a Central Home-nál a 25-35 millió forint közötti lakásokra, mely megegyezik az Otthontérkép által vizsgált kategóriával, így megfelelő összehasonlítási alapot kapunk.

A 25-35 millió forintos árkategóriában található lakások elemzése rendkívül összetett, így a piaci szakértelem és a tranzakciókban való jelenlét nélkülözhetetlen. Többek között külön kell vizsgálni a földszinti lakásokat, melyek ára jellemzően csökken (részben az Airbnb hatásának köszönhetően). Erről korábbi cikkünkben részletebben olvashatsz. Ellentétben a földszinti lakásokkal, a kategóriában található emeleti lakások drágultak, mégpedig olyan mértékben, hogy 2 éve még egy fél szobával nagyobb méretű lakást vásárolhattunk volna meg ugyanakkora összegből a belvárosban, mint tehetnénk ma.

 

A két kutatás eredménye közel ugyanazt az eredményt mutatja. Következtetésképp ez a tendencia a budapesti eladó lakásokra általánosan jellemző. Az említett másik két Central Home kategória, az 50 millió körüli, és exkluzív ingatlanok egy másik célcsoportot céloznak meg, mely eltérő piaci eredményeket hoz. Az ezeket érintő statisztikákat a következő cikkünkben fejtegetjük tovább.


 

További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további budapesti ingatlanok közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu