Főoldal>Hírek>Mennyit ér a pénzünk az ingatlanpiacon?
Hírek

Mennyit ér a pénzünk az ingatlanpiacon?

Egy korábbi cikkünk alapján ismételten felmérést végeztünk, a leggyakrabban keresett lakások piacának változásairól  az előző évekhez képest.

 

A Central Home statisztikái szerint 25-32 millió Ft között vásárolnak legtöbben ingatlant, illetve 25-35 millió között érkezik a legtöbb megkeresés. Ez az adat majdnem teljesen megegyezik egy, az Otthonttérkép által is elvégzett és publikált kutatás eredményeivel. Ez a legszélesebb réteg, de nagy szeletet vesznek ki ezen kívül az 50 millió Ft körüli lakások is, illetve van egy szűk réteg, amelyet egészen másként kell vizsgálni, mégpedig az exkluzív ingatlanok.

A Central Home az elemzést a saját adatbázisában szereplő eladási adatok alapján végezte. Az összehasonlítás alapja az ingatlanhálózat vizsgálatának esetében viszont nem az elmúlt 1, hanem 2 év, illetve az elemzése kifejezetten a belvárosi ingatlanokra koncentrál. Tehát az aktuális, 2017-es belvárosi ingatlanpiac alakulását viszonyítottuk a 2015-ös állapothoz a változások felméréséhez.

Korábbi írásunkban részletesen olvashattok a változásokról, mely a 25-35 millió Ft közötti értékű ingatlanokat érinti. Röviden összefoglalva a kialakult tendenciákat, mindössze két év alatt fél szobával csökkent a 25-35 millió forintos kategóriába tartozó ingatlanok alapterülete, vagy csak rosszabb állapotú lakást kaphatunk ebben az ársávban.

A 25-35 milliós eladó lakások mellett az 50 millió forint körüli belvárosi ingatlanok iránt szintén meglehetősen magas a kereslet. Az elmúlt 2 évben annyit nőttek az árak, hogy ebben a kategóriában nem fél, hanem egy egész szobával kisebb lakáshoz juthatunk csak hozzá. Tegyük fel például, hogy 2015-ben 50 millió Ft-ért vettünk egy 3 szobás lakást (persze ez függ az állapottól és a pontos elhelyezkedéstől) azonban ma, ragaszkodva ugyanazokhoz a feltételekhez, mindössze egy 2 szobás ingatlant tudnánk megvásárolni ugyanannyi pénzért.

Az utolsó vizsgált kategóriában, az exkluzív ingatlanok vételárában 20%-os növekedést figyelhetünk meg a két évvel ezelőtti adatokhoz képest. Ez egy meglehetősen kis szegmens az ingatlanpiacon, ezért nem érdemes alapterület szerint végezni az összehasonlítást, az ingatlan értékét ugyanis nem feltétlenül a mérete határozza meg. Egy exkluzív lakás árát befolyásolja a kialakítása, az anyagok felhasználása, valamint az egyedileg készített darabok is jelentős értéknövelő hatással bírnak. Éppen ezért ebben a kategóriában általánosan azt állapíthatjuk meg, hogy ötödével többet kell fizetnünk egy exkluzív ingatlanért 2015-höz képest, függetlenül attól, hogy egy 40 milliós vagy 140 milliós lakásról vagy házról van szó.

 


Ha érdekel a bemutatott ingatlan vagy eladó/kiadó lakást keresel fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu