Főoldal>Tippek, érdekességek>Mindent a Halloween-ről
Tippek, érdekességek

Mindent a Halloween-ről

A Halloween eredete

Halloween éjszakáját sokan amerikai ünnepnek tekintik, ám ennek a különleges alkalomnak a gyökerei régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Elsősorban az angolszász országokban népszerű, de mára már az egész világon elterjedt.
A Halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. Amikor a rómaiak elfoglalták a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területeit, a kelták ősi hagyományai keveredtek a rómaiak szokásaival.
A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, amit napisten tiszteletére rendeztek és amelyik egyben az újév, valamit a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-án a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjel vándoroltak a holtak birodalmába.
A druidák szent helyeiken gyülekezve áldozatokat mutattak be az isteneknek, és különféle szertartásokkal próbálták távol tartani a szellemeket, megkönnyítve vándorlásukat.
Ez a hagyomány később keveredett több római ünneppel is, mint például a holtak emléknapjával, és a gyümölcstermést köszöntő Ponoma-nap szokásaival. Ez utóbbi szimbóluma volt a Halloween ünnep mai formájában fontos szerepet játszó alma is.
A kereszténység terjedésével ezek régi hagyományok nem merültek feledésbe, hanem részleteiben beépültek a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe.

Töklámpás mint legnagyobb jelkép

A belsejében mécsessel világító töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma.
A monda szerint Jack egy részeges, de rendkívül furfangos naplopó volt, akinek sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is.
Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy kereszt jelet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte, hogy lemásszon a fáról az ördög – aki abban a pillanatban el is tűnt.
Halálakor a mennyországba csínytevései és haszontalan élete miatt nem engedték be, ám a pokolba sem találhatott otthonra – örök száműzetésre ítéltetett.
Jack egy izzó fadarabot vihetett csak magával a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia, melyet egy faragott lámpásba tett, így keresi azóta is a töklámpások fényénél a lelke az örök megnyugvást.

Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról-házra kopogtatva az angol “Trick or treat!” (szabadon fordítva “Csokit vagy csalunk!”) kiáltással szólítják fel a felnőtteket, az adakozásra, hasonlóan a magyar adománygyűjtő betlehemezéskor vagy Gergely-járáskor elhangzó „ha nem adnak szalonnát, kifúrom a gerendát!” mondókához.
A gyerekek a legtöbb esetben édességet kapnak, de vannak felnőttek, akik inkább a “csínyt”, vagyis a játékos fenyegetést választják. A kicsik és nagyok egyaránt változatos, többnyire túlvilági hangulatú maskarákat öltenek magukra és általában baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet.

 

Halloween Magyarországon

Magyarországon a Halloween ünnep a körülbelül 2000-es évek elején kezdett elterjedni, főleg a gyermekek és egyetemisták körében vált népszerűvé.
Mára a jelmezkölcsönzők, internetes webáruházak számára kiemelkedő üzlet és nagy forgalmat jelent az ünnep, bár megjelenését bőven éri kritika is, hiszen sokan valódi hagyományok és előzmények nélküli divatnak, a magyar kultúrközegben idegennek tartják.
A tökfaragás Magyarországon régi falusi hagyomány, bár a Halloweentől függetlenül is létezett. Faluhelyen az őszi betakarítások után gyakran készítettek “töklámpást” vagy “tökvicsorit”, holott akkor a halloween még nem volt a köztudatban.
Luca-napján pedig népszerű hagyomány a Luca-tök, esetleg a többek számára ismert Luca széke készítése.

Halloweeni sminkek

Manapság már nem csak a jelmezek hódítanak, hanem csupán a sminkek is nagy népszerűségnek örvendenek. Az interneten rengeteg videót, tutoriált találhatunk különböző arcfestések elkészítéséhet, így, aki nem szeretne vagyonokat költeni, esetleg egymás után több buliba is hivatalos, vagy éppen egyáltalán nem érdekli a beöltözés, az is tud a többiekkel együtt szórakozni.
Nem mellesleg remek program, és szuper lehetőség a bennünk élő kreativitás kiélésére.

no images were found

 

Reméljük tetszett Nektek a mai cikkünk is, és egy picivel talán sikerült közelebb hozni Hozzátok ezt a különleges ünnepet. Hiszen ezekben a napokban mindenkit megérint a halál misztériuma: a lélek kicsit visszatér magába, és szembesül az elmúlással.
A Halloween végső soron világszerte megőrizte egykori üzenetét, mely szerint a fény, az élet, a vidámság képes legyőzni a halált és a sötétséget. 


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu