Tippek, érdekességek

A színek ereje

A színek körülvesznek minket, van kedvencünk, amit szívesebben viszünk be életünkbe, otthonunkba. Gondoltál már arra, hogy utánanézz, milyen hatással bírnak egyes színek, és erre alapozva rendezd be lakásodat?

 

A kék különböző árnyalatai

A sötétkék segíti a gondolkodást, döntéshozást, ám nagyon sötét árnyalatait nem ajánlott túl nagy felületen alkalmazni, mert túlnyomó használata búskomorrá tehet. Azonban, ha kiválasztunk egy falat, amit sötétkékre festünk és ezt világosabb, vidámabb színekkel egészítjük ki, kellemes, nyugodt hangulatot érhetünk el.

A békesség előidézőjeként hat ellenben a világoskék. Hideg szín, mely oldja a feszültséget, és frissítő nyugalmat áraszt. Bátran alkalmazhatjuk tehát ezt a színt a hálószobában. Nem véletlenül fehérek és kékek Görögországban a házak, külön-külön is, de a két színt együtt használva sokkal hűvösebbnek érezhetjük a klímát. Ez nagyon jó egy forró nyári napon, ha azonban nem szeretnénk télen is hűsítő színű szobában ücsörögni, természetesen itt is igaz, mint mindig, hogy egy-egy melegebb színnel ellensúlyozhatjuk ezt.

 

Türkizkék

A türkizkék felhőtlen, vidám szín, ami nagyon sokat segít abban, hogy elengedd magad, kikapcsolódj, és a legyengült immunrendszeredet is támogatja. Világos szín, ezért nyugodtan alkalmazható kis lakásokban, helyiségekben, növeli a térérzetet, és vidám, otthonos hangulatot kölcsönöz.

 

Zöld

A zöld szín a természet, az egészség színe, ez a szín az újrakezdést és a növekedést jelképezi. Ezt a színt bátran használhatjuk hangsúlyosan, hiszen könnyen harmóniát teremt otthonunkban, ezáltal saját belső harmóniánkat is megtalálhatjuk. Mivel a zöld számos pozitív hatással van ránk, fessük ki a falakat, variáljuk a különböző tónusokat, nem kell megállni a kiegészítőknél. Gyönyörű, üdítő hatást érhetünk el vele.

Sárga

A sárga szín stimulálja az idegeket, fokozza a szellemi aktivitást, növeli a koncentrációkészséget. Határtalanul vidám szín ez, a napfényt idézi meg, életvidámnak és folyamatosan jókedvűnek érezhetjük magunkat. Festhetjük sárgára a falakat, vagy választhatunk sárga bútorokat, a nagyon erőteljes sárgával viszont vigyázzunk, mert fejfájást okozhat.

 

Narancssárga

A narancssárga egy vibráló szín, hatása is pont olyan vibráló, energetikusnak és öntudatosabbnak érezhetjük magunkat tőle. Segít leküzdeni a depressziót és érzelmileg is serkentőleg hat. Akkor használjuk otthonunkban, ha túl komolynak érezzük a lakást, szeretnénk fiatalítani, élettel megtölteni.

 

 

Vörös

A vörös nagyon intenzív, hatása is ugyanilyen intenzív. A vörös szín gyorsíthatja a szívverést, erősíti a vérkeringést, valamint serkenti az adrenalin-termelést. Nem ajánlott nagy mennyiségben, hosszútávon idegessé tesz, és megemelheti a vérnyomást.

Míg a vörös felébresztheti a szenvedélyt, addig a piros az önbizalmunkat dobhatja meg. Nagyon figyelemfelkető, energikus szín a piros.

 

Lila

A lila világos árnyalata finom, nőies, lágy szín, mely fokozza az empátiát, üde, friss érzést áraszt. Olyan helyiségekbe ajánljuk, ahol a pihenésé a főszerep, ahol nap végén el tudjuk engedni magunkat, és kicsit kikapcsolódhatunk.

 

Rózsaszín

A rózsaszín mindig nőies marad, világosabb árnyalatai nyugtató hatásúak, az intenzívebb pink fiatalos lendületet hordoz. Minden szobába jól jön egy kis pink, ahová fiatalos, nőies vidámságot szeretnénk becsempészni.

 

Általánosságban elmondható, hogy minden színnek van jótékony hatása, de a harsány, sötét színek, árnyalatok túlzott használata ellenkezőleg hat. Ezeket érdemes kisebb felületeken, kiegészítőként megjeleníteni, vagy kiegészítő színekkel ellensúlyozni, hogy megtaláljuk a tökéletes harmóniát. Ilyenkor különböző színek különböző hatásait vegyítjük egymással.

 Forrás:

lemon.hu- Inspiráló otthonok – Színek jelentése a lakásban
femina.hu- Melyik szín a kedvenced?


Ha eladó/kiadó budapesti lakást, házat keresel, fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu