Főoldal>Tippek, érdekességek>Általános asztali etikett
Tippek, érdekességek

Általános asztali etikett

Valószínűleg sokaknak nem újdonság, hogy hogyan néz ki egy elegáns, etikett szerinti teríték, és hogyan kell bánni vele, ugyanakkor, ha bárki olyan helyzetbe kerül, ahol szüksége lehet rá, és valaki még sincs teljesen tisztában ezekkel a dolgokkal, nem árthat, ha felfrissítjük tudását. Így, ha érdekel, hogyan kell az etikett szerint megteríteni, viselkedni az asztalnál vagy jelezni az észrevételeidet, íme, mi bemutatunk most pár dolgot, amit az asztali etikett diktál!

Hogyan terítsük meg az asztalt otthon egy egyszerű étkezés alkalmával?

Örök dilemma, hogy melyik evőeszköz melyik oldalra kerül, no meg pláne a szalvéta.
A válasz: Bal oldalt a villák helyezendők el, a késeké és kanalaké pedig a jobb oldal (a kések vannak belül); a szalvéta, amennyiben nem a tányérra tesszük valamilyen ízléses formában, mindig a villa alatt kell legyen.

Ha formálisabb vizekre akarunk evezni, jöhetnek a poharak is a tányér mellé, a jobb oldalra. Egy pohár a víznek, egy a vörösbornak, egy pedig a fehérbornak. A desszerthez való kisebb méretű kanalakat pedig a tányérok fölé, a poharak mellé tehetjük.

Persze étkezéstől függően változhat kicsit, minek is kell pontosan az asztalra kerülnie.

Ha pedig nem mi terítünk, hanem már a kész asztalnál ülünk, és nem tudjuk, hogyan nyúljunk a dolgokhoz: A többféle felsorakoztatott evőeszközöket kívülről befelé haladva kell igénybe venni. A poharak nagy eséllyel nagyságuk alapján vannak sorba rendezve, valószínűsíthetően a vizes pohárral kezdve, majd a pezsgős, a vörös- és a fehérboros poharak következnek.

Kép forrása: Pinterest

Kép forrása: Pinterest

Ha végeztünk az evéssel

A fogás elfogyasztása közben és után jön a használt evőeszközök megfelelő elhelyezése – feltételezzük, erről is már sokan hallottak, azonban nem biztos, hogy mindenki gyakran használja ezeket a jelzéseket, és ebből kifolyólag keverheti, pontosan melyik forma mit is jelent.

Ha evés közben megállunk, mondjuk beszélgetni, de még nem fejeztük be, a villát és a kést hegyükkel egymás felé közelítve, mintegy háromszöget formálva, vagy egymáson keresztbe téve tegyük le a tányérra.

Ha végeztünk, és tányérunkat elvihetik (egy étteremben a pincérek például), a kést és a villát párhuzamosan egymás mellé fektetve tudjuk ezt jelezni.

A használt papírszalvétát helyezzük a tányérra, a textilszalvétát pedig a tányér mellé bal oldalra.

Kép forrása: joportal.hu

 

Amint az asztali etikettet elsajátítottad, gyere, és be hozzánk, mert nálunk megtalálhatod azt a lakást, ahol luxuskörülmények között élvezheted nemcsak az étkezéseket, hanem az egész napot! 


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu