Főoldal>Tippek, érdekességek>Amit még nem tudtál a vadgesztenyéről
Tippek, érdekességek

Amit még nem tudtál a vadgesztenyéről

Ősszel sok kisgyermekes otthonban elindul a “vadgesztenye láz”, az apróságok előszeretettel gyűjtik a gesztenye fák terméseit, amik néha a szülők zsebében, gyakrabban a lakáson belül egy dobozban kötnek ki. Mielőtt még pánikba esnének az anyukák és apukák, hogy elborítja otthonukat a gyermekük által szerzett sok “kincs”, megosztunk néhány hasznos érdekességet erről a növényről, amiket figyelembe véve könnyedén hasznosítani tudják ezeket.

-A népi gyógyászatban már az 1500-as években is használták hasmenés megszüntetésére, mégpedig úgy, hogy a termést lereszelték és megszárították vagy porrá őrölték.

-Gyógyászati célokra nem csak a növény magját, hanem a virágját, kérgét és levelét is felhasználják.

-A gesztenye magjában található eszcin nevű hatóanyag többek között csökkenti a gyulladást, jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, valamint görcsoldó és köptető hatással is rendelkezik. Emellett a szépségápolásban is felhasználható, a cellulitisz csökkentésében segít, de készíthető belőle arcpakolás is.

-A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák különféle napfényvédő szerek, krémek előállításához, míg levelét ízületi bántalmak enyhítésére érdemes használni.

-Egyes országokban az állatok takarmányában is megjelenik a magja, illetve keményítőt is készítenek belőle.

-A manapság nagyon népszerű mosódióhoz hasonlóan szaponint tartalmaz, amely arra is alkalmassá teszi, hogy néha a vegyszereket tartalmazó mosószert helyettesítsük vele az otthoni mosás során.

Bármelyik részét is szeretnénk hasznosítani ennek a növénynek, mindenképpen érdemes először utánanézni, hogy az előállítás lehetséges-e otthoni körülmények között, vagy hagyjuk ezt szakemberekre a lakáson belüli vegyész mutatványok helyett.


Reméljük, sikerült néhány ötletet adnunk a lakásban halmozódó gesztenyék felhasználásával kapcsolatban. Ha viszont egy új otthont keresel, ahol ezeket megvalósíthatod, mi biztosan tudunk segíteni neked!

Ha eladó/kiadó lakást, házat keresel fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu