Főoldal>Tippek, érdekességek>Fűszernövények a konyhánkban
Tippek, érdekességek

Fűszernövények a konyhánkban

A legutóbbi bejegyzésben az erkélyen nevelgethető zöldségeknek néztünk utána. Most lépjünk kicsit beljebb, térjünk be a konyhába, ahol pedig fűszernövények termesztésére adhatjuk a fejünk, saját magunk örömére és hasznára. Ehhez is csak pár szabály betartása és egy kis odafigyelés szükséges, ha pedig bejön dolog, a későbbiekben már a tapasztalataink is segítenek.

Több érv is szól amellett, miért érdemes belevágnunk konyhánk belső terében néhány kis fűszer termesztéséhez. Elsősorban persze az ételeink ízesítésekor megmutatkozó haszna miatt gondolhatunk e növénykékre, ugyanakkor a helységet finom illattal árasztják el, ízléses körítéssel (edény, elhelyezés) szép látványt is nyújtanak, melyek konyhánkat vizuálisan is feldobják. Emellett még egészséges anyagokkal is tele vannak, ami miatt érdemesebb belőlük a minél frissebb verziót használni, mint a boltban kapható szárítottat.

A következőkben felsorolunk pár konyhai atmoszférát bíró fűszernövényt. Íme:

Petrezselyem (Kép forrása)

Bazsalikom (Kép forrása)

Menta (Kép forrása)

Oregánó (Kép forrása)

Tárkony (Kép forrása)

Rozmaring (Kép forrása)

Zsálya (Kép forrása)

Kakukkfű (Kép forrása)

Metélőhagyma – snidling (Kép forrása)

Citromfű (Kép forrása)

 

Mire figyeljünk termesztéskor?

  • A fűszernövényeket mindig érje fény!
  • Öntözéskor arra kell ügyelni, hogy többségük inkább szárazságtűrő, mint nagyon vízigényes, így csak akkor locsoljuk, amikor a földjüket száraznak érezzük!
  • Az előző kettővel összefüggésben ajánlott, hogy a növények cserepét rendszeresen forgassuk, hogy a napfény és a víz egyenlő mértékben érhesse minden részüket.
  • Csippentsük vissza a hajtásokat, különben virágot hoznak, ami nem feltétlen célunk a fűszer-neveléssel.
  • A fűszernövénykék tápanyagigényesek, így földjüket érdemes mindig figyelni, és pótolni, ha kell, ugyanakkor tápoldatot sem árt rendszeresen bejuttatni öntözővízen keresztül.
  • A huzatot nem feltétlenül szeretik ezek a kis növénykék, azonban néha nem árt szellőztetni körülöttük, például locsolás után. Leginkább az állandó hőmérsékletet szeretik, mely a szobahőmérsékletnél talán egy kicsit hűvösebb (18 és 24 fok között), de a nagyon hideggel sincsenek jóban.
  • Ha netalán gyomok jelennének meg a cserepekben a fűszerek mellett (mert például jó időben kitettük őket szabadlevegőre, vagy szellőztetéskor is befújhat a szél, mely magokat fújhat be), akkor minél előbb szabaduljunk meg tőlük, mert elveszik a tápanyagot a számunkra hasznosabb növény elől.
  • Legyenek a kezed ügyében, hiszen így megkönnyíted a magad dolgát is főzéskor, és kisebb eséllyel is feledkezel el róluk és gondozásukról, ha előtérben, látható helyen vannak.
    Legcélszerűbb egyébként ablakban tartani, hiszen itt kellő mennyiségű fény is éri őket, folyamatosan, és szem előtt is vannak.

 

Ha belevágsz a fűszernövény-kertészkedésbe, rengeteg lehetőséged van a dizájnos ültetésre, elhelyezésre is, így még több élményt nyújthat ez a tevékenység – nagyszerű így hobbinak is, praktikuma mellett.

Befőttes üveg

(Kép forrása: Pinterest)

(Kép forrása: Pinterest)

Függőkert

(Kép forrása: Pinterest)

(Kép forrása: Pinterest)

 

A borítókép forrása: Pinterest

Ha pedig keresed az álomkonyhát mindehhez, először keress minket; segítünk megtalálni!


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu