Főoldal>Tippek, érdekességek>Hálaadás ünnepe
Tippek, érdekességek

Hálaadás ünnepe

Kedves Olvasóink! A mai cikkünkben egy amerikai hagyományt, a Hálaadást szeretnénk közelebb hozni Hozzátok, hiszen nagyon sokat lehet hallani erről a számunkra ismeretlen ünnepről.
Az Egyesült Államokban minden november harmadik csütörtökén, azaz ma tartják a hálaadás napját (Thanksgiving Day), amely a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep.

A hagyomány egészen az 1620-ban a Mayfloweren érkező puritán kivándorlókig vezethető vissza. 1621-ben ünnepelték először a Hálaadást, a hajó fedélzetén az előző évben Plymouthhoz érkező, az Újvilágba menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen.
A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát.
A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.
Sajnos vannak olyan nézetek is, mely szerint a Thanksgiving a gyarmatosítók általi hódítások és a bennszülöttek felett aratott győzelmeik ünnepléséhez is kapcsolható, azonban jobb úgy gondolni, hogy a Hálaadás ünnepe valóban a hálaadás célját szolgálja, amikor az emberek hálásak a természetnek a nekik adott élelemért, és egymásért.
Napjainkban ezt az elgondolást érdemes erősíteni, hiszen nemcsak közösséget épít, de segít átvészelni az eseménytelen ősz közepét és egy lépéssel közelebb hozza a karácsonyt.

Országos szinten hivatalosan George Washington hirdetett először hálaadási nemzeti ünnepnapot, 1789-ben. Rendszeres ünneppé Abraham Lincoln 1863-as proklamációja után vált, eleinte november utolsó csütörtökén, később Franklin Roosevelt elnöksége alatt, november negyedik csütörtökére pontosították a napját.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként.
Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

Bár Magyarországon nem tartjuk ezt a szokást, a vacsorát bármikor elkészíthetjük mi is, hiszen rengeteg ilyen tematikában készült főétel, köret, és desszert receptje közül lehet választani az interneten.
Személyes kedvencünk az a bizonyos pulykasült, krumplipürével, gesztenyés kelbimbóforgáccsal és áfonyamártással. Desszertnek pedig jöhet a sütőtökös pite vaníliafagylalttal, vagy a sütőtökös latte.
A lakás díszítésében pedig ötvözzük a meleg őszi színeket és a karácsonyi hangulatot, hiszen már csak 4 hét, és itt a karácsony!

Ha itthon nem is fogjuk sosem ünnepelni a Hálaadást, hiszen nekünk nem is kell ezt ilyen formában, de azért próbáljatok ki egy dolgot: a mai vacsoránál tegyétek félre a telefonokat, kapcsoljátok ki a tévét és pár percben gondoljátok végig milyen jó dolgok történtek veletek, és miért vagytok hálásak, higgyétek el nagyon jó érzés lesz egy kicsit reflektálni.


 

További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu