Főoldal>Tippek, érdekességek>Házépítési alternatívák
Tippek, érdekességek

Házépítési alternatívák

Az alternatív megoldások már egy ideje minden területen teret hódítanak. Az egyre nagyobb mértékben előre törő környezettudatos elvek, törekvések mellett elmaradhatatlan, hogy fokozódó igény jelentkezzen a hatékony, kímélő és sokszor életmódformáló opciók felé – ehhez pedig elég nagy térként kapcsolódik be a lakhatás, az otthon, melyben élünk. Így a házépítés valóban komoly, és nagyívű apropóján is szélesedő piac mutatkozik a hagyományos módszerek ellenében. A választás lehetősége természetesen továbbra is fennáll; sőt, sokszor több lehetőségünk van, mint gondolnánk.
Most bemutatunk pár – jelenleg népszerű és gyakori – építési technikát, melynek érdemes jobban utánaolvasni annak, akit a közeljövőben érint ez a meghatározó folyamat; a jövendő otthon megalkotása.

Téglaház

A hagyományos módszer talán a legnépszerűbb választás az építkezési terveknél, hiszen évszázadok óta használatos módszer. Gyorsaságát tekintve azonban elég lassúnak, és sokfázisú, darabos folyamatnak bizonyul, ugyanis egy-egy építési, burkolási művelet között sokszor várakozási időket kell hagyni. Ha elsietik az építkezést, vagy nem szárad meg valami teljesen, esetleg rosszul zár valamely szigetelés, fedés, a későbbi használat során penészedés lehet jellemző a lakóépületre.
A téglaházak építése bár kifejezetten régi eljárásmód, a jelenleg egyre fontosabb környezettudatossági elvárásoknak is egészen megfelel: az építőelemek rendszerint teljesen környezetbarát anyagokból és módon készülnek. Ugyanakkor (időbeli terjedelmességéből is kifolyólag) az építkezés során eléggé sok szemét, sitt, lom marad.
Könnyen át-tovább alakítható vagy építhető a későbbiek során.

Könnyűszerkezetes ház

Egyre népszerűsödő metódus a könnyűszerkezetes házak építése. Sokan választják otthonuk létrehozásához, ami nem meglepő: nagyon vonzó a felépítés igencsak rövid ideje – többek között.

Készház
Az előre megtervezett házhoz az előre méretben, elhelyezkedésben stb. megtervezett, leegyeztetett falakat, paneleket, egyéb részeket legyártják, majd ezután következik csak a terepen történő munka: a kész elemeket daruval emelik a helyükre, így a tetővel és mindennel együtt napok alatt felhúzható egy ház ezzel a technikával. Környezetbarátságát tekintve nagyszerű, az építkezés rövid folyamán sokkalta, de sokkalta kevesebb hulladék keletkezik, mint a hosszabb téglaépítkezés során. A fa, mely ennek a háztípusnak az alapja, szárazon kerül összeszerelésre, így a későbbi penészedés esélye ki is van zárva, hő- és hangszigetelése pedig magas szintű, a belőle készült falak kevésbé merevek, mint a téglafalak, így egy esetleges földrengés esetén tartósabb és biztonságosabb is egy készház. A pár napos összerakási folyamat miatt akár télen, illetve szinte bármilyen időjárási körülmények fennállása esetén is megtörténhet az építés, hiszen így a még elkészületlen váz elázásának nagyjából teljesen megszűnik a veszélye.
Szintén könnyű átépíthetőség, variálhatóság jellemzi.

Passzívház
A környezettudatosság újabb lépcsője: egy energiatakarékos ház, mely fenntartása sokkal kevesebb költséggel (rezsivel) rendelkezik. Népszerűségét tekintve, ez is növekvő tendenciát mutat, hiszen a környezet védelmét fontosnak tartó emberek, párok, családok száma fokozatosan nő, így a lakhatásban is nagy igény lép fel a környezetkímélő megoldásokra.
Itt persze kiemelten fontos, hogy már az építés tervezésénél nagyon tudatosan meg kell gondolni, hogy mi hogyan lesz kialakítva, ez esetben ugyanis az egész épület működése más lesz, már az építkezés során kialakításra kerül minden olyan rendszer, jellemző, amitől majd a ház passzív lesz; energia-hatékony, és környezet-, illetve pénztárca kímélő.
Viszont az átépíthetőség itt kevésbé lesz igaz az elkészült házra; okos tervezés a kulcsszó az egész folyamat esetében.

 

Ha pedig éppen lakhatás után keresel, váltanál, vagy most kezdenél neki a „nagybetűs életnek”, a Central Homenál megtalálhatod következő otthonod; kínálatunkban megannyi lakás és ház várja az érdeklődőket.


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu