Főoldal>Tippek, érdekességek>Hulladékmentes háztartás – Tippek
Tippek, érdekességek

Hulladékmentes háztartás – Tippek

Az utóbbi időben nagy teret kezdett hódítani a hulladékmentes életmód, mely egyre több háztartásba lopódzik be. Az angol kifejezéssel zero waste-ként emlegetett törekvésre már több webshop is létesült hazánkban is, az ő kínálataikból válogattunk.

A hulladékmentesség lényege, hogy olyan dolgokkal vegyük körbe magukat, olyan termékeket vásároljunk, melyekkel nem termelünk újabb és újabb szemetet, nem kerül rövid határidőn belül a kukába az adott tárgy. Az egyik fő irányelv a csomagolásmentesség, ugyanis a műanyag, mint leggyakoribb anyag napjainkban, ez pedig a tárgyak mellett a csomagolásokra is fokozottan igaz, kifejezetten károsnak bizonyul a környezetünkre. Nehezen és sokára bomlik le, sőt, igazán akkor sem bomlik le, inkább “aprózódik”, mely folyamat által rendkívül könnyen bekerül a táplálkozási lánca, ami nemcsak az állatokra tekintve veszélyes, hanem ránk, emberekre is. Sokat lehetne még erről írni, mi azonban most csak arra vállalkoztunk, hogy bemutassunk néhány területen olyan alternatívákat, melyekkel hosszútávon csökkenthető háztartásunk hulladéktermelése. Ez pedig nekünk is jó, a környezetvédelmet leszámítva is, ugyanis költségkímélő is az, ha minél ritkábban szükséges vásárolnunk. A teljes átállás erre az életmódra azonban hosszú idő, ne legyünk türelmetlenek magunkkal.

A képek forrása, amennyiben nincs külön feltüntetve, a Zerohero és a Hulladékmentes webshop kínálatából származik.

Konyha, étkezés

Műanyag palackok – Kulacs

A műanyag palackok mára már hírhedten szöges ellentétben állnak a környezettudatossággal, de a bevásárláshoz, csomagoláshoz használt műanyag zacskókkal, szatyrokkal sincs ez másként. A PET palackok ellenében kiváló, praktikus megoldás a kulacs. Bárhová megyünk, érdemes italunkat – legyen az víz, tea, akár gyümölcslé – kulacsban magunkkal vinnünk, így megannyi fölöslegesen eldobott műanyagpalackot spórolhatunk meg. Hogy a vizet pedig honnan tesszük bele a kulacsba, arra az a megoldás szolgálhat, hogy a sok másfeles vagy kétliteres otthoni palack helyett ballonos vízre váltunk, melyhez csupán egy gép szükséges, a tartály pedig folyamatosan és könnyedén cserélhető és újraváltható. Akár utána is számolhatunk, hogy pénzügyileg melyik módszerrel jövünk ki jobban.

Műanyag zacskók – Újraszalvéta, wetbag

Az előbb már említett műanyagzacskók helyett íme két alternatíva is a csomagolásra. Az “újraszalvéta” néven futó textilből varrt tartóka belül élelmiszerbiztos, vízálló, könnyen tisztítható réteggel rendelkezik, így nem csak a “száraz” élelmiszerek átmeneti tárolására alkalmas, hanem zöldségek, gyümölcsök, szendvicsek kényelmes csomagolására is. Vidám mintákban kapható, társa az “újratasak”, mely lényegében ugyanazt a célt szolgálja.
A wetbag szintén hasonló elven működik.

Szalvéta

Az imént említett újraszalvéta és társai nemcsak a műanyagokra jelentenek alternatívát, hanem a papírszalvétákra is, melyekből szintén szemét lesz a beléjük bugyolált étel elfogyasztása után.
Az étkezés mellé pedig egyszerűen textilszalvétával helyettesíthető, a papír törlőkendő pedig szintén textil konyharuhával.

Eldobható evőeszközök

A következő ellenség a színen a már gyártáskor is eldobásra szánt, megint csak műanyag és valóban igen rövid ideig használatos eldobható evőeszköz garmada. A kés, villa, kanál mellett a műanyag szívószál is ide tartozik, és erősen ellenjavallott környeztünk védelme érdekében. Az evőeszközök helyettesítésére egy sokkal jobban lebomló opció például ez a búzakorpa-PLA anyagú változat, a szívószálak pedig könnyen lecserélhetők fémből vagy bambuszból készült testvéreikre – ezeket könnyű magunkkal vinnünk is, ha esetleg be szeretnénk ülni valahová, és nem szándékozunk a műanyag darabokat használni.

Bevásárlás, csomagolásmentesség

Műanyag szatyrok – Vászontáskák

Járjunk boltba vászontáskákkal! Egy kis tudatossággal és türelemmel idővel állandósulhat bennünk az, hogy amikor vásárolni indulunk, ott legyen nálunk a szükséges mennyiségű vászontáska, hálós vászonzsák, s így ne legyen szükségünk újabb műanyag szatyrot, zacskót venni.
A gyümölcsöket is nyugodtan tehetjük ilyenbe; a hálós tatyókon keresztül látszik a pénztárnál is, mit veszünk.
A másik opció, hogy járjunk piacra, így friss és lehetőleg csomagolatlan élelmiszert tudunk venni, itt pedig még egyszerűbb saját szatyrainkba pakolni a fizetés után.

 (Kép forrása)

(Kép forrása)

Befőttesüvegek

A kimérős dolgokat szintén megvásárolhatjuk saját zsákban, otthon pedig üvegedényekben, különböző méretű befőttesüvegekben tudjuk tárolni – minden termék esetében igyekezzünk kerülni a csomagolt árukat. Ha mégis csomagolva van, előnyben a papír borítás. (Kép forrása)

Kávésbögre

Ha kiugrunk kávét venni, ne fogadjuk el az árusító hely papírpoharát; vigyünk ide is magunkkal saját termoszbögrét, mely például üvegből készült.

Csomagolás

Ajándékcsomagolás esetére pedig itt a furoshiki kendő, mely szintén textilből van, és csak csomózni kell. Később pedig bárhogy hasznosítható, ahogyan egy textilkendő egyébként is hasznosítható: konyharuha, terítő, szalvéta, stb. Legközelebb pedig újra csomagolhatunk bele.
Ha csomagolás vagy egyéb tevékenység közben ragasztásra volna szükségünk, használjuk a megszokottak (pl. cellux) helyett papír ragasztószalagot. (Kép forrása)

Fürdőszoba, tisztálkodás, tisztítás

Szivacsok

A hétköznapokban megszokott műanyag szivacsok helyett vegyünk és használjunk természetes eredetű szivacsokat – ilyet nem lehet nehéz találni, hiszen a szivacs eredetileg is a természetből érkezett. 🙂
Ilyen lehet például a Luffa szivacs, mely takarításra és fürdésre is alkalmas lehet.

Arctisztító korongok

A műanyag vatta-korongok helyett választhatunk horgolt, és egyszerű, textil arctisztító korongokat is, nőként például ez elég nagy tételben megfordulhat kezeink között, így érdemes lehet ezen alternatív kipróbálni, hiszen ha beválik, máris jóval kevesebb szemetet termelünk. Ezeket a textil korongokat ugyanis csak ki kell mosnunk, és máris használhatóak újra.

Fogkefe

A mindennap igénybe vett fogkefe is műanyag anyagú, ha belegondoltunk már, és bizony életünk során ebből is sokat dobunk a szemétbe, amikor az már elhasználódott. Így előállítását tekintve is környezetbarátabb és könnyebben lebomló tulajdonságaik miatt a piacon fellelhetőek fa- és bambusz fogkefék is. Próbáljuk ki, hátha nem is olyan nagy a különbség!

És e címszó alatt még nem is ejtünk szót a házi készítésű tisztítószerekről, tusfürdőkről, szappanokról, nehogy elrettentsük a hulladékmentességgel még csak most ismerkedőket. 🙂

Egyéb, iroda

Egyebek között pedig post it-et is tudunk szerezni kicsit környezettudatosabban, ami pedig még érdekes lehet, az a fa toll, melyhez külön tollbetét is kapható. Ezek akár otthon, akár irodában is megállják a helyüket, hiszen rájuk is mindennap lehet szükségünk. Habár a fa tollak és az újrahasznosított papír borítással, testtel rendelkező írószerek megszokottól eltérő, különleges megjelenésük miatt egy alacsonyabb szinten kissé divatosak lehettek az utóbbi időben, valószínűleg mégsem terjedtek el kellőképpen. (Kép forrása)

Ezeken kívül még rengeteg mindent fel lehetne sorolni, első körben azonban legyen ennyi elég. 🙂
Amennyiben pedig lakást, házat, iroda- vagy üzlethelyiséget tervezel vásárolni, nézz körbe nálunk!


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu