Főoldal>Tippek, érdekességek>Karácsonyi történet
Tippek, érdekességek

Karácsonyi történet

A karácsony a legtöbbek számára különleges ünnep, a meghitt családi együttlét időszaka. Sokan azonban keveset tudnak arról, hogyan alakult ki ez a hagyomány és miért ezen a napon ünnepeljük.

Az egyik legősibb ünnepünknek mondhatjuk a karácsonyt, amely a téli napfordulóhoz is köthető, ez december 21-22-re esik. Krisztus születését szintén hozzákapcsoljuk ehhez a természeti fordulóponthoz, a betlehemi csillag megjelenése ebben az esetben a fényt, a megújulásba vetett hitet szimbolizálja a különleges éjszakán.

Krisztus születésének megünneplése azonban csak később alakult ki, a kereszténység térhódításának köszönhetően. Az ünnepnap megválasztása viszont nem volt egyszerű, mert Jézus egyes vélemények szerint decemberben, mások szerint tavasszal, áprilisban született. Végül december 25-ét jelölték meg az ünnep napjává, melyet a IV. században a legtöbb keleti egyház átvett, legutoljára Jeruzsálem. A jeles nap minden nyelven más nevet kapott, de mindenhol különleges jelentéssel. A magyar „karácsony” szó például a szláv „korcsun”, azaz „lépő, átlépő” szóból ered.

Az ünnephez köthető, ma már attól elválaszthatatlan karácsonyfa is ősi szimbolikával rendelkezik, ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk. Eleinte olyan csemegékkel (alma, dió, ostya…) díszítették, amiket fabontáskor a gyerekek nyalánkságként fogyasztottak el.

Az ajándékozás hagyománya ugyancsak keresztény ünnephez köthető, ugyanakkor sok országban, köztük Magyarországon ez csak áttételesen kapcsolódik Szent Miklós napjához. Ami biztos, hogy bármely országról van szó, minden gyermek (és sok felnőtt is) izgatottan várja, milyen meglepetés rejtőzik a karácsonyfa alatt.


Ha eladó/kiadó budapesti lakást, házat keresel, fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu