Tippek, érdekességek

Kezdő Feng Shui

A feng shui ősi kínai hagyomány, mely az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang elérésében. A hagyományos feng shui célja a legmegfelelőbb lakhely kialakítása a sikeres, teljes élethez. Ez a tanítás összetettebb annál, hogy egy cikkben megértsünk mindent, de megismertetünk néhány alapvető kifejezést és gondolatot.

A csí világegyetemet mozgató és lélekként átható életenergia. Minden létező alkotó és tápláló erőt képvisel, minden jelenségben megfigyelhető, ez a létezés mozgatója. Folyamatosan változik, és mindent összeköt.

Jin és Jang a két pólus közti feszültség, egymással ellentétesek, de sohasem zavarják egymást, mindkettőnek szüksége van a másikra, egyik nélkül a másik nem létezik, egyik sem fontosabb a másiknál. A feng shui feladata ennek az egyensúlynak a megteremtése.

A három erő a világegyetemet betöltő természeti erők kölcsönhatásait és az általuk képviselt lehetőségeket jelöli az Ég, a Föld és a köztük élő Ember kapcsán. Rendre megnyilvánul égi, földi és emberi csí formájában.

Az öt elem, fa, tűz, víz, fém, föld.

 

A nyolc trigram a jin-jang elméletének kibővítése. Minden egyes trigram három folytonos vagy megszakított vonalból áll. A folytonos vonalak a jang, a megszakítottak a jin erejét szimbolizálják. A trigramok a jin és a jang közti folytonos kölcsönhatások nyomán keletkeznek, és az világegyetem mozdulatlan egyensúlyi állapotát jelképezik. A nyolc trigram a nyolc égtájnak feleltethető meg.

Mi a szerepe mindennek a lakberendezésben?

Sokan szkeptikusak a feng shui-val szemben. Azonban ha van az életünknek olyan területe, mely hiányosságokban szenved, bizony érdemes lehet kicsit elmélyülni a kínai útmutatásban. Ha gyakran küzdünk alvásproblémákkal, nem érezzük jól magunkat saját otthonunkban, az kihatással lesz életünkre. A feng shui ebben tud segíteni azáltal, hogy az energiák áramlásának megfelelően rendezi be a lakást, mely pozitív hatása megmutatkozik az élet minden területén.

Mivel az alvás kiemelkedően nagy hatással van életünkre, és a feng shui filozófiája szerint is a hálószoba az otthon legfontosabb területe, ennek berendezését nézzük át.

Nagyon fontos az ágy elhelyezése, hiszen ezen szeretnénk pihenni mi is. Az ágy ne álljon ablak alatt (a huzat miatt), és ne legyen szemben az ajtóval, legjobb ha a bejárattal szemben található falnak támasztva helyezzük el úgy, hogy teljesen körbejárható legyen, így tud szabadon áramolni a csí. Ezenkívül ha lehet távolítsuk el a szobából a tükröket, de semmikép se tegyük olyan helyre ahol az ágyból látjuk magunkat. A szobában páros tárgyak legyenek. Kivéve a matrac, ez az összetartozást erősíti. A pihenésről semmi ne terelje el a figyelmet, ne legyenek elektromos kütyük, munkával kapcsolatos dolgok, ne legyen sok könyv. A természetes fény nagyon jó, ám figyeljünk rá, hogy az ágyat ne érje túl sok, erős fény.

Első találkozásra sokunknak nehéz elfogadni a keleti kultúra tanításait, de sokan esküsznek rá, ha változást szeretnénk elérni életünkben, ez egy módja lehet a pozitív változtatásnak.

 


Ha eladó/kiadó budapesti lakást, házat keresel, fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu