Főoldal>Tippek, érdekességek>Minimalizmus, avagy önkéntes egyszerűség
Tippek, érdekességek

Minimalizmus, avagy önkéntes egyszerűség

Minimalista otthon

A minimalizmus fogalma eredetileg több modern művészeti irányzat (zenei, építészeti, formatervezési, egyéb) összefoglaló nevét takarja, ahol mindegyik művészeti ág közös jellemzője, hogy az alkotók a lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal igyekeznek műalkotásaikat létrehozni, így a formák és a színek letisztultak, egyszerűek.
A minimalizmus, mint életszemlélet nem más, mint önkéntes egyszerűség, egy eszköz, ami segít megszabadulni az életedben a feleslegestől, ezáltal lehetőséget ad arra, hogy az értéket adó, igazán fontos dolgokra fókuszálj, így könnyebb a boldogság elérése.

Ha mindig ugyanazt a szekrényt, fiókot pakolod, rendszerezed, újra, meg újra, és a rend csak pár napig tart, vagy tele van a szekrényed használatlan ruhákkal, amiknek egy része már nem is jó rád, miközben számtalan más darabról pedig egész egyszerűen megfeledkezel, esetleg soha nem találod meg elsőre azt, amire éppen szükséged lenne, illetve a fürdőszobád tele van tartalék szappanokkal, fogkrémekkel, lejárt kozmetikumokkal, de ettől függetlenül minden vásárlás alkalmával kerül olyan a kosaradba amiből otthon több is van raktáron, akkor neked is segíthet egyszerűsíteni az életed a minimalista gondolkodásmód.

A közkeletű téveszmékkel ellentétben a minimalizmus nem valami aszkéta életmód, ahol csak 3 pár zoknid, 2 pólód, egy nadrágod lehet, amiben nem szabad semmit sem birtokolni, ne adj Isten vásárolni, vagy szórakozni.
Sokkal inkább szól arról, hogy átgondoltan, tudatosan cselekedjünk, vásároljunk, hiszen a felesleges költés sem a mentális egészségünknek, sem a pénztárcánknak nem tesz jót, ezen felül pedig a sok kacat csak terhelik a környezetet.

Első lépés a felismerés

Lehet tudatosan is fogyasztani, vásárolni, csak a titka az, hogy fel kell állítani egy értékrendet és meg kell határozni azokat a dolgokat:
Amire szükség van: amelyek elengedhetetlenek, az alapvető szükségletek, melyek a mindennapi élethez kellenek, mint pl.: élelmiszer, lakhatás, ruha;
Amit akarsz: azok a dolgok, amelyeket alapos indokod van megvenni például a hobbid az úszás és ahhoz szeretnél fürdőruhát vásárolni;
Amit szeretnél: ez az, amire igazából nincs szükséged az esetek nagy részében, mint amikor látsz egy szép inget és úgy érzed muszáj ezt most megvenni pillanatnyi késztetésből, és haza is viszed. Egyszer veszed fel és azt követően évekig a szekrényben porosodik. Ezekre a dolgokra ugyanis nincs szükséged, hiszen még csak nem is akartad őket, addig, amíg meg nem láttad.

Csak selejtezés, és más semmi

Amit nem használsz, illetve nincs rá a továbbiakban szükséged, szortírozd ki. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha meghatározol egy időkorlátot. Szabadulj meg minél hamarabb azoktól a tárgyaktól, amelyeket mondjuk 1 éve nem használtál.
Légy kegyetlenül őszinte magadhoz, hiszen, ha egy éve nem használtad, akkor valószínűleg a következő években sem fogod elővenni.
Sokkal jobb érzés a selejtezés, ha közben a tárgyak új otthonára gondolsz, mert csak azokat dobd ki a kukába amik már használhatatlanok. Első körben próbáld eladni a számodra haszontalan dolgokat, majd a többit ajánld fel családi és baráti körökben (nem is gondolnád, hogy a legjobb barátodnak épp arra van szüksége, amit te kidobtál volna) utána pedig adományozd el őket.
Nagyon jó érzés lesz a tudat, hogy valaki másnak mekkora örömöt okoztál.
Azonban nagyon fontos arra figyelni, hogy az újonnan megteremtett rendet és teret meg is kell őrizni, itt jön a munka nehezebb része. Ha ugyanis minden félévben csinálunk egy selejtezést, hogy aztán feltölthessük a felszabadult helyeket újabb tárgyakkal, az olyan, mintha nem csinálnánk semmit.
Ha ez a pár tipp nem volt elég, előszeretettel ajánljuk Marie Kondo könyvét Tiszta öröm címmel, aki a rendrakás szakértője, nem hiába kel el 6 millió példány világszerte 40 nyelven.

Életszemlélet

Ha elkezdjük a minimalizmust gyakorolni egy területen, az szerencsére automatikusan és terjeszkedni fog az életünkben. Egyre váratlanabb területeken fog megjelenni bennünk az igény, hogy egyszerűsítsük az életünket.
Beszélhetünk minimalizmusról a konyhában, ami megint csak nem azt jelenti, hogy íztelen eleséget kell ennünk, hanem hogy tudatosan, friss alapanyagokból, egyszerű, ízletes ételeket készítünk, és elhagyjuk a minőségtelen gyors, előre csomagolt verziókat, hiszen nem csak az egészségünknek kedvezünk ezzel, hanem a pénztárcánknak is.
Elhagyhatjuk a fast-fashion üzletekben való vásárlást, ahol bár divatos, de egyszezonos, rossz minőségű holmikat árulnak, és áttérhetünk helyi üzletekben való vásárlásra, vagy kicsit drágább, de minőségi termékek vásárlására, amik évekig a ruhatárunkat gazdagíthatják, esetleg körbe benézhetünk turkálókban is, ami egyre divatosabb manapság, hiszen rengeteg egyedi darabot találhatunk, és alig, akár egyszer sem viselt ruhákból is választhatunk.
A sorrend, és a változások tempója és léptéke mindenkinél más persze, mindenesetre ne lepődjünk meg nagyon, ha egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy úgy érezzük, nincs már szükségünk egyszerre mikróra, grill sütőre, melegszendvicssütőre és pirítóra, hanem csak egy egyiket tartjuk meg, esetleg lemondjuk TV előfizetést, hiszen sokaknak elég az internet is, vagy leiratkozunk az elektronikus hírlevelekről, letöröljük az applikációk felét a telefonunkról.

A minimalizmusnak nincsenek szabályai, nem kell megfelelni egy bizonyos sztenderdnek, hiszen mindenki számára más a fontos, tehát a lényeg a tudatosság, és hogy ne halmozzunk fel felesleges dolgokat, amik nem, vagy csak pillanatnyilag szolgálják a boldogságunkat.

 


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu