Főoldal>Tippek, érdekességek>Okosotthonok – Intelligens eszközök a lakásban
Tippek, érdekességek

Okosotthonok – Intelligens eszközök a lakásban

Nem is olyan régen az intelligens otthon fogalma luxuskörülményeket takarhatott az átlagember fejében, bár talán nem is volt még ez pár éve ilyen ismert jelenség. Az idő haladtával viszont az okos eszközök, berendezések és az otthonautomatizálás egyre közelebbi, olcsóbb, gyakoribb lett és lesz folyamatosan, így manapság már több okosotthon-lakással találkozhatunk.

Sőt, mi magunk is létrehozhatjuk a sajátunkat: új lakás vagy felújítás esetén érdemes körbe nézni ennek a piacán: rengeteg, és valószínűleg egyre csak több, és sokszor egészen érdekes okos megoldást lehet találni. Legalábbis azoknak mindenképpen érdekes lehet egy-két (egyébként általános használati tárgyként is létező, csak éppen felokosított) ilyen szerkentyű, akiknek még új ez a terület, és most kezdenek el keresgélni.

Az otthon okossá tételéhez először is, általánosan, kell wifi, elektronikailag felszerelt ingatlan, mert ezeket a kütyüket wifin keresztül (legtöbbször a már teljesen általánossá vált okostelefonnal, vagy távirányítóval, számítógéppel) tudjuk irányítani, figyelni, beállítani, kezelni, és a többi. Sőt, ha több eszközt szeretnénk elhelyezni a lakásban, akkor ők maguk is ezen keresztül tudnak egymással kommunikálni, így sokszor még segítve is egymást. Éppen ezért ajánlott egy vezérlőközpont beszerelése is, hiszen így ténylegesen kapcsolatba kerülnek egymással a különböző intelligens eszközeink, és egymásra is hangolódnak; egyik okos megoldás ki tudhatja egészíteni a másikat, így még könnyedén együtt is dolgoznak.

Továbbra is tekinthetünk luxusként, és majdhogynem szükségtelen mértékű kényelemként, akár túlzásként is erre a rendszerre, de ugyanakkor, ahogy hatékonyabbá tesszük otthonunk elektronikai rendszereit, működését, sokkal takarékosabbá válhat háztartásunk egy ilyen kivitelezéssel.

De hátha amúgy is megjön a kedve az eddig meg nem győzötteknek konkrét példák alapján:
– létezik: okos konnektor, mely szintén, akárcsak a többi smart eszköz, távolról vezérelhető, és lehetőség van a be- és kikapcsolás beállítására
okos zuhanyzó, mely értesít, figyelmeztet, akár a víz megfelelő hőmérsékletének elérésekor, akár a már túl sok vízhasználathoz közeledve
okos termosztát, mely adatait (pl. levegő minősége, összetétele, hőmérséklet) csekkolhatjuk bárhol, bármikor, okostelefonunk segítségével, és ugyanezen módon be is állíthatunk rajta dolgokat (mikor milyen legyen a hőmérséklet otthonunk belső terében, lekapcsolunk-e valamit, vagy éppen fel, stb.)
okos biztonsági kamera, mely szintén rendelkezik távoli hozzáféréssel, és a telefonon bármikor ránézhetünk, mi újság arrafelé, ahol a kamerát elhelyeztük, sőt, ha van valami gyanús, amit észrevett, rögzített, azonnal szól is nekünk a mobilon keresztül
– és persze még jó sok minden, példának kedvéért most csak ennyi.

Természetesen nem ilyen felhőtlen az élet errefelé sem: ahogy a számítógépünk, az okostelefonunk és az internet használata során már megtanultuk; a technológia rejt magában veszélyeket. Ez a szintén internettel működő, és az interneten adatokat küldő és tároló rendszer esetében is pontosan így van, a problémák pedig lényegében ugyanazok, vagy nagyon hasonlóak vele: a feltörés, adataink megszerzése, a smart rendszeren keresztül egész otthonunk feletti irányításátvétel veszélye áll vagy állhat fent.

Persze nem kell megijedni, csak számolni az eshetőséggel, és figyelmesen, tudatosan, a veszélyeit ismerve, és komolyan véve használni ki a technológia és az intelligens kütyük adta lehetőséget, meg hát a megfelelő biztonsági intézkedéseket sem szabad félvállról venni, ha már beruházunk egy otthon-okosításra.
Már pedig mi azt mondjuk, érdemes megfontolni ezt a lépést, aki nem akar lemaradni a modern világ hétköznapi csodáiról, annak ajánljuk egy smart home kialakítását – már csak azért is, mert az így elkészült ingatlan többet is fog érni!

Továbbá nem szeretnénk elmenni amellett, hogy a Central Home kínálatában is fellelhető egynéhány okosotthon, így nem is kell messze menned, ha ilyenben gondolkozol; nézz csak szét kínálatunkban! 😉


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további lakások közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu