Főoldal>Hírek>Élénkül a belvárosi albérleti piac
Élénkül a belvárosi albérleti piac
Hírek

Élénkül a belvárosi albérleti piac

A korlátozások feloldása sok változást hozhat magával. Tűkön ülve várták a helyzet alakulását azok az ingatlantulajdonosok is, akik az elmúlt években befektetési céllal vásároltak fel ingatlanokat, s alakították ki azokat rövidtávú kiadásra. A koronavírus megjelenésével Budapestről egy szempillantás alatt eltűntek a turisták és a helyzet az elmúlt több mint egy évben nem változott. Most viszont minden bizonnyal komoly fordulat fog ezen a téren is történni.

„Jelenleg a belvárosi kiadó lakáspiacon azt tapasztaljuk, hogy a kereslet egyelőre még alacsony” – összegez Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. –„Viszont azok a lehetőségek, amelyek a járvány kezdetén, a gazdaság és szolgáltatási szektor leállásakor kialakultak, például, hogy a tulajdonosok több hónapig elengedték a bérleti díj felét, csökkentették a bérleti díjakat 30%-al,  csak hogy megtartsák a bérlőiket, vagy ki tudják adni az ingatlanjaikat a válság idején is, mostanra egyértelműen megszűntek.”

Ami tény, és egyértelműen a koronavírus megjelenése az oka: a bérleti díjak a belvárosban hozzávetőlegesen 20%-kal alacsonyabbak, mint 2 évvel ezelőtt.  A kiadó lakások területén jelenleg is nagyon csekély a forgalom, hiszen az egyetemek, főiskolák üresek, a külföldi beutazások pedig nagyon szigorúan korlátozottak.

A Central Home szakértői véleménye szerint már csak néhány hónapot kell várni a piac felélénkülésére. Előreláthatólag nyáron, júliusban és augusztusban, amikor beindul a diákszezon, kiderülnek a felsőoktatási ponthatárok és visszatér a jelenléti oktatás, várható, hogy újra nagyszámú kereslet fog megmutatkozni a kiadó lakások iránt a belvárosban is.

„Van még egy fontos tényező, amely befolyásolhatja a belvárosi albérleti piacot” – folytatja Ben-Ezra Orran. –„Az AirBnB lakások kapcsán azon tulajdonosoknál, akik megtartották a lakásukat és nem értékesítették, hanem inkább csekélyebb hozam reményében kiadták hosszútávra, azt prognosztizáljuk, hogy a következő egy évben nem fognak még visszatérni az AirBnB piacra.”

A szakértő szerint teljesen érthető, hogy sokan attól teszik ezt függővé, hogy az EU-s országok között milyen mozgási szabadság lesz, illetve a vakcinaigazolások, vakcinaútlevelek mennyire működnek majd. Az AirBnB piac jelenleg még nagyon bizonytalan, a Central Home ezért úgy gondolja, hogy sok tulajdonos inkább idén is megmarad a biztos, hosszútávú lakáskiadásnál.
Becslések szerint csak 2022. tavaszán, kora nyarán fognak visszatérni ezek a lakástulajdonosok az AirBnB tevékenységükhöz.

A Central Home úgy gondolja, hogy idén nyáron erős kereslet várható a hosszútávú kiadó lakások piacán, de bőven lesz kínálat a bérlőknek. Bérleti díj emelkedés viszont szerintük nem várható jelentősebben, prognózisuk kb. 20% emelkedést vetít előre.