Főoldal>Hírek>Így alakult az év első fele a belvárosban
Ingatlanhírek a Central Home-tól
Hírek

Így alakult az év első fele a belvárosban

Eltelt az év első fele, készülnek az első félév elemzései, értékelései. Természetesen ahogyan azt már az előző év végén sejteni lehetett, az idei év első felét is a koronavírus és a járványügyi védekezés jegyében zajló intézkedések, korlátozások határozták meg. Április végén kezdődött meg a régen várt nyitás, amely az előző évhez képest növekedést hozott minden téren, így az ingatlanpiacon is. Persze ez nem volt nagy csoda, hiszen a jól ismert okok miatt a tavalyi év számai is nagyon alacsonyak voltak.

Persze nem minden területről lehet ezt általánosan kijelenteni. A karantén hatására sokan döntöttek az agglomerációba, kertes házba költözés mellett, így ez a szegmens lényegesen nagyobb felélénkülést tudhat az elmúlt időszakban maga mögött. Az MNB és az állam programjai nagymértékben fel tudták pörgetni a piacot a külső kerületekben és számos vidéki térségben is. A Central Home szakértője azt a jelenséget elemzi, hogy mi történt a Belvárosban, ahol a külföldi befektetők mellett a hazai befektetők egy része is eltűnt, elmaradt az elmúlt időszakban.

„A belvárosi piacon továbbra is alacsony az aktivitás a korábbi években megszokotthoz képest, az ingatlanárak pedig stagnálnak” – kezdi az elemzést Ben-Ezra Orran. – „Két aktív vevőcsoportot különböztetünk meg: az egyikben azok a vásárlók vannak, akik többnyire vidékről érkeznek a fővárosba, és befektetési céllal keresnek másfél-2 szobás lakásokat, 30-40 millió forintos árkategóriában. A másik pedig a nagyértékű, 100 millió Ft feletti ingatlanok után érdeklődő vevőcsoport.”

A szakértő megerősíti, hogy változékony, hullámzó tendencia van, majdnem minden árkategóriában. Leginkább olyan vevők mozgolódnak jelenleg a budapesti belvárosban, akik a legjobb vételi lehetőségeket keresik, nem igazán fontos szempont számukra az ingatlan belvároson belüli elhelyezkedése.

Amire most kiemelkedően nagy kereslet van, a vevőcsoport nagyon aktív, a kínálat viszony alacsony, azok az újépítésű, 60 millió Ft alatti 2 szobás lakások. Ezek általában nagyon rövid idő alatt, alku nélkül elkelnek. Kisebb mértékű áremelkedés tapasztalható azoknál a jó állapotú ingatlanoknál, amelyek legalább közepes állapotú épületben találhatóak, és jó lokációval rendelkeznek.

A leglátványosabb változás, egészen pontosan a kereslet óriási visszaesése azoknál a lakásoknál van, amelyek a VI. és a VII. kerület belső részein találhatóak, s amelyeket korábban AirBnB-s célra értékesítettek. Ezeknél a kereslet nyomán az ár is jelentősen csökkent.

Folyamatosan monitorozzuk a helyzetet, és igyekszünk a lehető leggyorsabban reagálni az aktuális változásokra. Bízunk benne, hogy az év második felében tovább élénkül a piac, de az első félév tapasztalatai alapján tényleg azt állapíthatjuk meg, hogy egyelőre mindenki inkább várakozó állásponton van és alaposan felméri a piacot, mielőtt belépne arra.” – összegzi a helyzetet a Central Home szakértője.