Főoldal>Hírek>Így telt az augusztus a belvárosi ingatlanpiacon
Augusztus a belvárosi ingatlanpiacon
Hírek

Így telt az augusztus a belvárosi ingatlanpiacon

Vége a nyárnak, itt az összegzés ideje. Ráadásul az augusztus mindig különleges időszak a belvárosi ingatlanpiacon, mind a kiadó, mind az eladó, mind pedig az AIRBNB lakások piacát tekintve. Idén a fókusz a belvárosban a lakáskeresők szempontjából a 40 milliós lakásokon volt, míg a befektetők hagyományosan a számukra szimpatikus és kedvező ár-érték arányú ingatlanokra vadásztak. Az árak és a keresleti-kínálati viszonyok stabilizálódtak Belváros-szerte, az eladó és kiadó ingatlanok piacán egyaránt.

A belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home szerint az idei augusztus legnagyobb meglepetése leginkább az volt, hogy nem volt érezhető semmi olyan pangás, olyan üres időszak, mint a korábbi évek során ebben a hónapban szokásos volt, hanem a igazából mindhárom nyári hónap azonos piaci dinamikát mutatott. A fő kereslet fókuszában továbbra is kifejezetten a 40 millió forintig elérhető belvárosi lakások voltak, a visszatérő befektetők pedig befektetésre, kiadásra-továbbadásra kerestek illetve vásároltak számukra kedvező ár-érték arányú ingatlanokat.

„Úgy vélem, most már kijelenthetjük, hogy stabilizálódtak a belvárosban a keresleti-kínálati viszonyok” – kezdi az értékelést Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – „Jelenleg nem tapasztaljuk azt, mint ami az elmúlt időszakra jellemző volt, hogy nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Mindez pedig azt eredményezte az utóbbi pár hónapban, hogy úgy látjuk és érezzük, stabilak az árak, még azon a területen is, ami a legerősebb volt az elmúlt időszakokban, a 2 szobás újépítésű ingatlanok szegmensében.”

A lakáskiadásokkal kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy voltaképpen idén is teljesen azonos dinamika mutatkozott, mint 2019-ben. A kihirdetett felvételi ponthatárok, a beharangozott szeptemberi jelenléti felsőoktatási oktatás vonzza az albérletkereső diákokat, akik visszatérnek a fővárosba. Többen előre gondolkodtak, így a bérlakások piacán már júniusban erősödött a kereslet, amelyet főleg a fővárosba és az oktatásba visszatérő diákok pörgettek meg. Az albérleti díjakról, a lakáskiadási árakról immár elmondható, hogy tulajdonképpen helyreálltak, még alacsonyabbak ugyan, mint a csúcsidőszaknak számító 2019-es év nyarán, de lényegesen magasabbak, mint tavaly, amikor is a piac még a járvány és a karantén okozta első sokkból éledezett.

„Nem kérdés, hogy az AirBnB a járvány többszörös vesztese Budapesten” – folytatja a szakértő. –„A vírusmutációk terjedése a turizmus elindítását nehezíti és korlátozza, ennek következtében minden ország leginkább a belső turizmusra épített ebben a szezonban is. Emiatt az AirBnB az idei szezonban sem szerezte vissza korábbi lendületét, ezen a területen semmi változást nem tapasztaltunk. Nem látjuk azt, hogy ezek az ingatlanok bekerülnének az eladó lakások piacára, inkább az állapítható meg, hogy azoknál a lakásoknál, amelyek tavaly még üresen álltak, a tulajdonosok kivárásra játszottak, az év során inkább a hosszútávú bérlésre álltak át, hogy veszteségeiket minimalizálják.”

A belváros specialistái szerint a következő két hónapban, azaz szeptemberben és októberben nagyjából az augusztusihoz hasonló tendenciára lehet számítani, azaz erős, stabil kereslet-kínálat lesz a belvárosi ingatlanpiacon. Egyelőre nem jósolják azt, hogy nagy hullámzás és változás érkezne bármelyik területen, akár az eladókat, akár a vevőket tekintve. A Belváros az a terület, amelynek dinamikáját a hitelprogramok szinte egyáltalán nem befolyásolják. Ami az értékesítési időket illeti, úgy fest a helyzet, hogy a nagyobb motivációval rendelkező vagy kényszerhelyzetben lévő eladók rugalmasabbak az eladási árban, náluk az értékesítési idő két hónapon belül van. Ezzel szemben azok, akik számára nem égetően sürgős az eladás, inkább kivárnak, ott az értékesítési idő meghaladja a négy hónapot.