Főoldal>Hírek>Mi történt 2021-ben a budapesti ingatlanpiacon?
Mi történt 2021-ben a budapesti ingatlanpiacon?
Hírek

Mi történt 2021-ben a budapesti ingatlanpiacon?

Az idei év elemzését nem lehet egyetlen esztendőre szűkíteni, hiszen a legnagyobb befolyásoló tényező továbbra is kétségkívül a tavaly február óta tartó koronavírus járvány. A gazdasági és politikai döntéseket, de úgy általában minden ember döntésmechanizmusát a pandémia, az aktuális korlátozások és a leszűkült lehetőségek befolyásolják leginkább. Különösen igaz ez Budapest belvárosára, ahol a külföldi befektetők és a turizmus szereplői jelentős vevőcsoportokat jelentenek. Ezen a területen az elmúlt közel 2 évben a piaci aktivitás valóban drasztikusan csökkent az előző évekhez viszonyítva.

A belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home szerint az átlag eladók számára is nehezítő tényezőként volt jelen a vírus, mivel jóval alacsonyabb vevőcsoport jelentkezett a megszokottnál, hiszen a korábban aktív külföldi befektetők elmaradtak. Ezáltal sokkal nehezebb lett az ingatlanérték megfelelő meghatározása is.

„Két dolgot emelnék ki, mint markáns változást” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. -„Az online portálok hirdetéseit figyelve egyértelműen az volt a jellemző, hogy az ingatlan első publikus hirdetett ára és az értékesítési összeg közötti különbség bizonyos területeken meghaladta a 15 %-ot is. Tehát nem mindig sikerült az eredetileg elképzelt és vágyott áron értékesíteni az ingatlant, amelynek nyilván néhol a nem megfelelő árképzés is oka volt, de a vevőcsoport csökkenése is. A másik nagy különbség már a járvány kezdete óta fennáll: jóval nagyobb értékesítési idővel kell számolni. Míg 2018-ban átlagosan 1 hónap volt a belvárosban az ingatlanok értékesítési ideje, ez most legjobb esetben is 3 hónap körül mozgott.”

Természetesen a piac minden szereplőjét az értékek alakulása foglalkoztatja leginkább. Kis mértékű áremelkedést tapasztalhattunk csupán, amelyre mindenképpen az MNB által promotált lakáshitel konstrukciók, hitelmoratóriumok és az állam befektetési lépései a magyarázat, amelyekkel igyekeztek az ingatlanpiacot egyben tartani. Ez viszonylag stabil értékpiacot teremtett, így elmondható, hogy átlagban 6%-os ingatlanár emelkedést tapasztaltunk 2021-ben a belvárosban.

Megfigyelhető volt, hogy egyes időszakokban nagyobb igény keletkezett bizonyos típusú lakásokra, így például tavasszal a 2 szobás újépítésű ingatlanok piacán volt erős kereslet és nagy nyomás a vevők részéről. És míg korábban azért folyamatosan volt igény 2-3 szobás exkluzív ingatlanok megvásárlására a Belvárosban, 2021 őszén hirtelen drasztikusan csökkent az érdeklődés ezen a területen

„Van még egy piaci terület, amelyik nagyon várta a pozitív változásokat” – folytatja Ben-Ezra Orran. -„Az év második felében és leginkább az év vége felé közeledve sokak örömére már megjelentek az első turista csoportok a belvárosban, de ez egyelőre nagyon messze van a korábbi volumentől. Ennek megfelelően nem igazán érintette markánsan mindez az AirBnB piacot. Természetesen voltak tulajdonosok, akik már tudtak profitálni ebből a forgalomból is, ami a 2020-as lenullázódás után nyilvánvalóan nagyon pozitív dolog volt számukra. De azért inkább úgy fogalmaznék, hogy az AirBnB-piacot továbbra is téli álomban tartja a koronavírus.”

Nem véletlen tehát, hogy a többi ingatlanpiaci szereplőhöz hasonlóan a Central Home is a járvány megszűnését, a hétköznapi élet normalizálódását várja a 2022-es évtől.