Főoldal>Hírek>Mi várható az utolsó negyedévben a belvárosi ingatlanpiacon?
Mi várható az utolsó negyedévben a belvárosi ingatlanpiacon?
Hírek

Mi várható az utolsó negyedévben a belvárosi ingatlanpiacon?

A budapesti belvárosi ingatlanpiacon jelenleg is számos aktív vevőcsoportot találhatunk, leginkább a 40, 80 és 100 millió Ft körüli ingatlanoknál, a koronavírus okozta gazdasági válság és visszaesés ellenére. Bár a tranzakciószámok azért jelentősen csökkentek, az idei év végére már komolyabb aktivitásra számít ezektől a vevőcsoportoktól a belvárosi ingatlanok szakértője. A Central Home szerint 2021 utolsó negyedévében növekedni fognak a sikeres tranzakciók, és minden bizonnyal idén is színre lépnek olyan periodikusan, jellemzően az év végén megjelenő vevőcsoportok, mint a cégek, akik nem kifejezetten csak bizonyos ingatlantípusokat keresnek.

Villámgyorsan eltelt ez az esztendő is, már csak a negyedik negyedév van előttünk az idei évből. Vajon beigazolódik a Central Home korábbi elemzése, amelyekben azt vetítették előre, hogy a belvárosi ingatlanpiac újra megrázza magát, talpraáll, és észrevehetően elrugaszkodik a 2020-as évben tapasztalt járvány és gazdasági visszaesés sújtotta helyzettől. Mit várhatunk az utolsó negyedévtől, milyen dinamikákat fogunk látni az őszi, téli időszakban?  

„A tavalyi évet nem is lehet a korábban megszokottakhoz hasonlítani, 2020 tényleg minden elemében annyira rendkívüli és más volt” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – „Idén már a vevőcsoportok saját dinamikával működtek, úgy, hogy hullámokban láttuk a 40 milliós illetve a 80 milliós, vagy éppen a 100 millió forint feletti ingatlanok vevőcsoportjainak mozgásait. Ugyancsak idei tapasztalat és mindezidáig egész évben jellemző trend, hogy kisebbek voltak a vevőcsoportok, rövidebb időre jelentkeztek, ám aktívabban viselkedtek. Ciklikusan cserélődtek ezek a csoportok, és bizonyos idő után vissza-vissza tértek, váltva a korábban domináns vásárlói kört.”

A szakértő elemzése szerint az idei évben végig dinamikusan változékony vevőcsoport-mozgások voltak jellemzőek. Arra lehet számítani, hogy a következő 3 hónapban a piaci mozgások sok meglepetést fognak okozni, mivel nehezen megjósolható, mikor-melyik árkategóriában lép színre ismét egy-egy aktív vevőcsoport és uralja majd a tranzakciós trendeket.

Az év végén pedig tradicionálisan várható annak a vevőcsoportnak a megjelenése, akik az adóügyi, különböző cash flow, vagy éppen relocation szempontjaikat figyelembe véve, illetve a következő év üzleti stratégiái miatt ingatlant fognak vásárolni november hónapban és december elején. Ben-Ezra Orran arra számít, hogy előre láthatóan az előttünk álló negyedévben várhatóak az idei év legnagyobb, legaktívabb belvárosi, ingatlanpiac mozgásai.