Főoldal>Hírek>Miként alakultak a négyzetméterárak Budapest belső kerületeiben?
négyzetméterárak Budapest belső kerületeiben
Hírek

Miként alakultak a négyzetméterárak Budapest belső kerületeiben?

Miközben kísértetiesen hasonló időszakot élünk meg ezekben a napokban is, mint egy évvel ezelőtt, azért mégis sok minden más. Mögöttünk van egy minden szempontból rendhagyó, rengeteg változást hozó év. 2020-ban megváltoztak a gazdasági mechanizmusok, a mindennapjaink, a szokásaink, a munkamódszereink. Nagyon sok területet érintett a világjárvány, így az ingatlanszektort is, a korlátozó intézkedések hatására az ingatlanárak szinte azonnal csökkenni kezdtek.

„Az ingatlanpiac egyik legtipikusabb mutatója a mindenkori négyzetméterár” – kezdi Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistájaként ismert Central Home szakértője. – „Mi folyamatosan monitorozzuk a piacot, így természetesen nyomon követtük az eseményeket 2020 tavaszától kezdődően, így készítettük el elemzésünket az V., a VI. és a VII. kerületek négyzetméterárainak változásairól a 2020-as történések, illetve a 2021-es eddigi tapasztalatok alapján.”

Az V. kerületben az eladási mutatók alapján megállapítható, hogy a felújítandó ingatlanok négyzetméterárai  2020-tól a mostani időszakig 10 %-kal csökkentek, a már beköltözésre alkalmas állapotú lakások esetében azonban nőttek 6%-kal és a felújított ingatlanoknál ez az átlagár ugyancsak emelkedett 12%-kal.

A válsághelyzet jelentősen látszott a felújítandó lakások tekintetében, még a mindig pezsgő V. kerületben is sokkal kisebb volt a kereslet. Az eladási árak amúgy már 2019-ben stagnálni kezdtek, ráadásul mindez együtt járt azzal, hogy a szakemberhiány és a tömeges építkezési kedv következtében a felújítási költségek folyamatosan nőttek.

„Ezt az időszakot talán legjobban a költözhető állapotú lakások szenvedték meg, de itt már látszik, hogy a piac kezd visszatérni a 2019-es év negyedik negyedében tapasztalható értékekhez, 2021 januárban kimondhatjuk, hogy 2020 márciushoz képest 6%-ot emelkedett a négyzetméterenkénti ár” – elemzi a helyzetet Ben-Ezra Orran. – „A teljesen felújított, magas minőségű ingatlanoknál pedig még nagyobb a növekedés: 12%-kal emelkedett a négyzetméterár 2020 márciusához képest.”

A Central Home elemezte a szintén nagyon keresett, VI. kerületi, körúton belüli lakások helyzetét is. Itt szintén 12 %-os négyzetméter növekedés körvonalazódik eddig az idei év során, de csak az azonnal költözhető és a teljeskörűen felújított lakások esetében.  Ezen a területen a felújítandó lakások árai stagnáltak, az első járványhullám utáni növekvő eladásszám nem tudta befolyásolni pozitívan az árakat, 2020. márciusához képest legfeljebb 3 %-os mozgás történt felfelé.  

A legmarkánsabb változás a VII. kerületben figyelhető meg.

Talán azért teljesen más a helyzet, mint a másik két említett kerületben, mert a VII. kerület volt a legerősebb AIRBNB szempontból” – mondja Ben-Ezra Orran. –„Ezen a területen jelenleg is kifejezetten alacsony a kereslet, így nem meglepő, hogy tavaly március óta a felújítandó és a költözhető lakások árai egyaránt stagnálnak, és egy cseppet sem emelkednek idén sem. Viszonylag meglepő ugyanakkor, hogy a felújított exkluzív lakások 2020 januárjához képest 20%-os áremelkedést mutatnak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy itt 2019-ben volt egy nagyobb árcsökkenés, így tavaly márciusban sem voltak a legmagasabb szinten az árak.”

A Central Home adatai szerint a felújított lakások négyzetméterára a járványhelyzetet megelőző időszakban 860 000 Ft volt, viszont mindazoknak az újépítésű projekt átadásoknak, illetve exkluzív ingatlanoknak köszönhetően, amelyeket sikerült 2020 negyedik negyedévben és 2021 januárban átadni vagy értékesíteni, az átlag négyzetméter árak 1 100 000 Ft-ra emelkedtek ebben a szegmensben.