Főoldal>Hírek>Mit hozhat 2022 a budapesti belvárosi ingatlanpiacon?
Mit hozhat 2022 a budapesti belvárosi ingatlanpiacon?
Hírek

Mit hozhat 2022 a budapesti belvárosi ingatlanpiacon?

Elsőként azt kell figyelembe venni, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan még mindig megkerülhetetlen szereplője az ingatlanpiacnak a világjárvány. Annak ellenére, hogy szerencsére Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb ország a vakcinában és az oltások által megszerzett védettségben látja a koronavírus járvánnyal szembeni védekezés legjobb eszközét. Minden bizonnyal, ahol az átoltottság a jövőben is magas lesz, ott nyitva tudnak maradni a piaci szegmensek, és a piaci szereplők megpróbálnak majd visszaállni arra az üzleti ritmusra, amelyet 2020 előtt megszoktunk.

„Óvatos optimizmussal nézünk 2022 elé” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.-„Úgy gondoljuk, hogy lassan ébredezni fog az AirBnB piac és még ha az eddigieknél kisebb volumenben is, de ismét megjelennek majd a külföldi vevőcsoportok, befektetők a belvárosi vásárlói piacon. Ez pedig bizonyos értelemben kiegyenlíti majd azt a negatív hatást, hogy az alapkamat emelkedésével drágulni fognak a hitelek, és ez a belföldi vevők egy részének nehezebbé teszi a likviditását. Összességében egyébként a külföldi vevőcsoport visszatérését tartjuk intenzívebb és komolyabb hatásnak a hitelező vevőcsoport csökkenésénél.”

A belvárosi ingatlanok specialistája 2021-ben közel 5 %-os áremelkedést tapasztalt, most viszont úgy gondolja, hogy ennél nagyobb mértékben fognak 2022-ben az ingatlanértékek növekedni. Ezt az infláció is nyilvánvalóan befolyásolja, de annál még nagyobb mértékre lehet számítani.

„A bérbeadási piacot kifejezetten erősnek ítéljük meg” – folytatja Ben-Ezra Orran. -„2022-ben minden bizonnyal tovább emelkednek majd az árak, mivel az ingatlanértékek is folyamatosan növekednek, és az infláció ezt a területet sem fogja elkerülni. De ahogy lassan újra térnek vissza Budapestre a turisták, ismét egyre nagyobb lesz az igény a bérbeadott ingatlanokra. A 2020-as visszaesés és a 2021-es stagnálás után 2022-ben nőni fog a kereslet, bár nem fogja még elérni a járvány előtti, 2019-es szintet, de kereslet és bérleti díj szempontjából már meg fogja közelíteni azt.”

A szakember szerint Magyarországon az alap ingatlanpiac működését a járvány nem befolyásolja, hiszen a piac rugalmasan alkalmazkodott a helyzethez, a megváltozott igényekhez és feltételekhez. És mivel az állam nem a zárások mellett voksol, hanem az átoltottságot próbálja növelni, valószínűleg a szezonalitás hasonló lesz, mint a korábbiakban volt. Az előrejelzések szerint tehát január-február kicsit csendesebb lesz, majd minél közelebb leszünk a tavaszhoz, egyre erősebb és intenzívebb lesz a piaci aktivitás.

A budapesti belvárosi ingatlanpiacon hagyományosan a tavaszi hónapok számítanak a legerősebbnek, de ezt egészen biztosan nagy mértékben fogja befolyásolni az, hogy sikerül-e megállítani a vírus agresszív terjedését világszerte, és hogy az egyes országok között mennyire lesz szabad a mozgás.