Főoldal>Hírek>Venni, eladni, kivárni? – Vajon érdemes most belépni az ingatlanpiacra?
Central Home ingatlanhírek
Hírek

Venni, eladni, kivárni? – Vajon érdemes most belépni az ingatlanpiacra?

Minden ingatlanpiaci folyamat hullámzik, mélypontok és csúcsok váltogatják egymást, az aktuális helyzetnek megfelelően. A terület szakértői éppen ezért folyamatosan elemzik, figyelik, hogy vajon elérte-e már az adott periódus a csúcsát, vagy éppenséggel a mélypont felé közelít.

2020. márciusa óta a kérdésnek inkább a második fele aktuális, árgus szemekkel figyeli minden hozzáértő és érintett, hogy hol tart az aktuális gazdasági válság, hiszen egyértelmű, hogy a koronavírus járvány által keletkezett helyzet teljesen más természetű válság, mint bármelyik másik, amelyet a világ gazdasága átélt.

Az első korlátozások megérkezésével egy évvel ezelőtt még nem reagált annyira érzékenyen az ingatlanpiac a koronavírus jelenlétére” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. -„A tavaly tavaszi szezonra egyértelműen az volt jellemző, hogy az eladók és a vásárlók egyaránt kivártak, az árak csupán alig észrevehetően csökkentek.”

Jelenleg viszont úgy értékelhető a helyzet, hogy 2019-hez viszonyítva legalább 10-15%-kal alacsonyabb árakon kelnek el az ingatlanok, tehát ez már azért jelentős árcsökkenést jelent. A tendencia nem nagyon volt másképpen más európai országokban sem, viszont reménykedésre adhat okot, hogy ahol a gazdaságot sikerült már új energiával újra elindítani, ott határozottan növekedés figyelhető meg.

„Sokan kérdezik tőlünk, mint a belvárosi ingatlanok szakértőjétől, hogy mit gondolunk, mikor éled újra úgy igazán a piac” – folytatja Ben-Ezra Orran. –„Mi azt látjuk jelen helyzetben, hogy 2021 tavaszán érdemes belépni vásárlóként vagy befektetőként a budapesti belvárosi piacra, mert előrejelzéseink szerint, illetve látva a kibontakozó piaci tendenciákat, nyár előtt várható még egy markánsabb ingatlanár emelkedés.”

A szakértő mindenkinek azt tanácsolja, hogy a várakozással töltött időben alaposan fontolja meg, gondolja végig a vásárlással kapcsolatos döntéseket. Mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy milyen lakást veszünk meg, és azt, hogy a jelenlegi értékviszonyokban reális áron legyen elérhető az ingatlan, hiszen ez garantálja, hogy még alacsony kockázatvállalással is nagyobb nyereséget remélhetünk a piactól, amint a gazdasági világ stabilizálódik és a budapesti ingatlanpiaci folyamatok is normalizálódnak.