Főoldal>Hírek>Adásvétel a koronavírus idején – ingatlanközvetítői történet
Adásvétel a koronavírus idején
Hírek Tippek, érdekességek

Adásvétel a koronavírus idején – ingatlanközvetítői történet

Az élet lelassult, de természetesen nem állt meg az elmúlt hónapokban, az ingatlanpiacon sem. Sok okfejtést, latolgatást, véleményt olvashattunk az előző hetekben, de vajon hogy festett egy konkrétan megvalósult adásvétel ebben a rendkívüli időszakban? A belvárosi ingatlanok specialistájától, a Central Home irodától kértünk egy esettanulmányt egy aktuálisan lezajlott ügyletre.

„A szóbanforgó esetnél a vevő egy magyar házaspár volt, akik visszatérő ügyfelek a Central Home-nál, és már egy ideje szerettek volna lakást vásárolni a frekventált budapesti helyszínen, a VII. kerületi Gozsdu Udvarban.
Ebben a lokációban viszonylag ritka és rövid ideig van piacon eladó lakás, így mindössze 2 ingatlant tudtak megnézni, és ezek közül választották ki, ami megtetszett nekik. Ez egyébként egy 52nm-es, 3. emeleti, erkélyes, nappali+1 hálóval rendelkező, felújított, bútorozott lakás volt, és ha a slusszpoént is eláruljuk, a korábban kialkudott 59 millió forintos vételár helyett végül 55,5 millió forintért kelt el” – 
idézi fel az esetet Fehér Csilla, a Central Home értékesítője.

A lakás első megtekintése, azaz bemutatása, illetve az ajánlattétel még a járvány kezdete előtt történt. A szerződéskötés tervezett napja viszont már beleesett a koronavírus által korlátozott időszakra.
A vevők először megijedtek és vis maiorra hivatkozva el akartak állni a szerződéstől, majd mérlegelték az aktuális piaci helyzetet és úgy gondolták, hogy az ingatlan már nem ér annyit, amennyiben megegyeztek 2 héttel korábban, és így árengedményt kértek.
Ekkor már nem volt ajánlatos a személyes találkozó, így a Zoom nevű applikáció segítségével jött létre egy egyeztetés, ahol a vevő, a tulajdonos, és mindkét fél részéről az ingatlanközvetítők is részt vettek.
Ekkor a vevő az eredeti ajánlat 10 %-os csökkentését kérte. Egy nap gondolkodási idő után a tulajdonos is érzékelte a jelen piaci helyzet súlyát, így a 10 % helyett 5 %-os árengedményt ajánlott fel. A vevő időt kért, majd két nappal később a felek megegyeztek a 6 %-os árcsökkentésben.

„Véleményem szerint az ártárgyalás egy sajátságos folyamat, amely nem függ össze a vírussal” – értékeli a helyzetet Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.
Amennyiben van egy szilárd elhatározás a tulajdonos részéről, hogy az ingatlanát értékesíteni szeretné, illetve van egy asszertív vevő, aki vásárolni szeretne, az ártárgyalás sokak szerint könnyű lehet. Jelen esetben mind a két fél szándéka fennállt, mégsem volt könnyű a tárgyalás. A kollégáknak azonnal kellett reagálniuk a kialakult helyzetre, a vevő kérésére és a tulajdonos reakciójára. Azt gondolom, hogy ez tipikusan az az üzlet, amely ingatlanosok nélkül nem jött volna létre.”

Arra a kérdésre, hogy vajon elégedettek-e a felek a kialakult helyzettel, a szakértő azt válaszolta, hogy mivel mind a két fél, a tulajdonos is és a vevő is az ingatlanközvetítők segítségével meg tudta beszélni a fennálló problémákat, aggályokat és mindenki a megoldásra törekedett, így minden bizonnyal mindenki elégedett a megkötött ügylet után.